Hlavní obsah

Pardubické letiště na příští letní sezonu rozšíří nabídku destinací

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní letiště v Pardubicích vyjednává na příští letní sezonu další linky a charterové spoje. Zatím má domluvených pět dopravců, s dalšími ještě jedná. Nabídka by tak měla být lepší než letos.

Článek

Loni letiště evidovalo 34 tisíc cestujících, do letošního podzimu 72 118. „Letiště Pardubice se odráží ode dna,“ řekl zastupitel a člen představenstva společnosti East Bohemian Airport (EBA) Jan Hrabal (ANO).

Letos létal Wizz Air z Pardubic do Lvova a Kyjeva. Na léto příštího roku bude města obsluhovat čtyřikrát týdně, k tomu dvakrát týdně přibude Oděsa a dvakrát za týden Charkov. „Dvanáctkrát týdně se bude létat na Ukrajinu,“ řekl Hrabal.

Pokračovat bude oblíbená linka do španělského Alicante, zatím dvakrát týdně. Je ale možné, že Ryanair další lety přidá, stejně jako letos, protože byl o letenky mezi cestujícími zájem, uvedl Hrabal.

V charterovém segmentu letos mohli jet lidé na dovolenou do Burgasu, a to jednou týdně. V letní sezoně 2022 je naplánován Burgas čtyřikrát za týden, provozovat je budou dopravci Bulgaria Air a Smartwings. „V jednání je také linka do Varny. Po několika letech se otevře linka do Podgorici s dopravcem Montenegro,“ řekl Hrabal.

Smartwings vrátí do Pardubic lety do turecké Antalye, letiště je bude odbavovat dvakrát týdně. Nově také začne létat na řecký ostrov Rhodos.

„Pokročilá jednání jsou v případě egyptských letovisek Hurgada a Marsa Alam. Letiště jedná o letech do Athén. O letiště je zájem, je zasmluvněno pět dopravců pro další rok. Pokračují další jednání, ale nepokročila daleko, abychom o nich mohl informovat,“ řekl Hrabal.

Civilní letiště v Pardubicích funguje od roku 1994. Společnost EBA vlastní ze dvou třetin město Pardubice, z jedné třetiny Pardubický kraj.

Reklama

Související témata:

Doporučované