Hlavní obsah

Pardubický kraj chce po státu několik milionů kvůli zavřenému letišti

Z Pardubic se v minulosti létalo především do Londýna či Ruska, ale také na letní dovolené k moři.

Reklama

Koronavirová krize zastavila i provoz českých letišť. Mezinárodní letiště v Pardubicích nyní počítá ztráty, měly by jít do milionů a kraj je bude chtít uhradit od státu.

Článek

První ránu mezinárodnímu letišti v Pardubicích zasadilo uzemnění Boeingů MAX, které ovlivnilo jeho hospodaření už loni, když kvůli němu letiště přišlo o pravidelnou linku do Londýna. Letos problémy pokračují kvůli koronaviru.

„Měli jsme naplánované minimálně tři nové destinace, které nebyly kvůli Boeingům MAX otevřeny,“ uvedla v dubnové tiskové zprávě ředitelka letiště Hana Šmejkalová. Pardubický kraj ztrátu, kterou mu přineslo uzavření letiště v Pardubicích kvůli vládním opatřením, předčasně vyčíslil až na 40 milionů korun a část těchto peněz chce požadovat po státu.

Pardubické letiště v době koronavirové krize odbavovalo letadla přivážející zdravotnické pomůcky z Číny. Přišlo však o osobní dopravu včetně nejnovější linky do Kyjeva, která z Pardubic létá od konce loňského října.

„Společnosti EBA jsme uložili úkol zpracovat detailní srovnání přímých zvýšených nákladů či výpadků v souvislosti s pandemií koronaviru. To jsou prostředky, které bychom následně mohli nárokovat na státu. Krizový zákon jasně mluví o tom, že pokud stát něco nařídí právnickým či fyzickým osobám, tak by měl tyto způsobené náklady či ztráty kompenzovat. Je však prokazatelně nutné oddělit ztráty běžného provozu a ty, které způsobila pandemie,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický (ČSSD). Kraj je menšinovým spoluvlastníkem letiště, dvě třetiny vlastní pardubická radnice.

Rada kraje už v květnu odsouhlasila přesunutí investičních prostředků do provozní části, která je prozatím ve ztrátě 16 milionů korun. Vyšplhat by se mohla až k již zmiňovaným 40 milionům.

Letiště se v tuto chvíli snaží dohnat ztracenou sezonu a jedná o obnovení soukromých, charterových i cargo letů. Potvrzenou už má linku společnosti Ryanair do španělského Alicante, od 7. července by z tamního letiště měly začít létat dovolenkové lety do Bulharska, jak letiště oznámilo na svých webových stránkách. Loni spuštěná linka Sky Up do Kyjeva by v nejbližší možné době měla létat třikrát až čtyřikrát do týdne.

„Probíhají jednání s dalšími společnostmi z Ruska, Ukrajiny, ale i Evropy. Některé nabídky, které byly podmíněny vysokou dotací v řádu desítek milionů korun ročně, již představenstvo odmítlo. Zároveň pokračují jednání se zástupci ruské Kalužské oblasti a letiště v Kaluze. Vše však ovlivnila koronavirová pandemie,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš (ODS).

Reklama

Doporučované