Hlavní obsah

Pavel Bělobrádek končí v čele lidovců. Na předsedu již kandidovat nebude

Dosluhující předseda KDU-ČSL Bělobrádek.

Reklama

Bělobrádek nezískal pro svou stranu senátorské křeslo. Porazil ho Martin Červíček.

Článek

Současný předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek během čekání na výsledky senátních voleb oznámil, že na sjezdu strany v březnu nebude obhajovat křeslo předsedy. V čele strany byl od listopadu 2010.

Ve vrcholné lidovecké funkci skončí Bělobrádek bez ohledu na výsledek senátních voleb, v nichž kandidoval na Náchodsku a neuspěl. Dnes to oznámil novinářům během jednání celostátní konference KDU-ČSL, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy. „Chtěl jsem vyhrát, ale beru to sportovně. Pro mě se nic nemění a budu nadále poslancem,“ řekl Seznamu Bělobrádek. „Cítím se vyhořelý a opotřebovaný. Myslím si, že strana potřebuje nový vítr. Chtěl bych být více doma a mít trochu klidu,“ řekl dosluhující předseda strany.

Bělobrádek uvedl, že delegátům celostátní konference sdělil své rozhodnutí ještě před začátkem sčítání hlasů v senátních volbách. S jejich výsledkem odchod z čela KDU-ČSL nespojuje. „Vím, že po těch osmi letech člověk už nepřináší tolik energie a nových přístupů, jak by měl, takže si myslím, že straně prospěje, pokud bude nový předseda,” řekl Bělobrádek. Připomněl, že za několik týdnů překoná délku předsednictví Josefa Luxe a stane se nejdéle sloužícím polistopadovým předsedou lidovců.

Na Náchodsku jej porazil bývalý policejní prezident Martin Červíček, který kandidoval v barvách ODS.

Pavel Bělobrádek dlouhodobě trpí roztroušenou sklerózou, vážnou nemocí s náročnou léčbou. I po opuštění nejvyšší pozice ve straně ale politiku neopustí.

Sledujte živé studio Televize Seznam k výsledkům senátních voleb.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované