Hlavní obsah

Pekarová zůstává lídryní pro Prahu, na odvolání Hřiba koalice nestojí

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Šéfka topky Markéta Pekarová Adamová je lídryní společné kandidátky s ODS a lidovci v Praze pro sněmovní volby.

Reklama

Zástupci pražské ODS v pondělí diskutovali s členy nejužšího vedení TOP 09 o podobě společné kandidátky v Praze do podzimních voleb. Jedničkou zůstává šéfka topky a ODS odmítla, že by výměnou trvala na odvolání primátora.

Článek

Pokud má být lídryní společné kandidátky v Praze předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, musí topka podpořit ODS ve snaze odvolat primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). O této údajné podmínce ODS informoval server Aktuálně.cz. Pro říjnové volby se na společné koalici domluvily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Po pondělní schůzce zástupců obou stran ale předsedkyně pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija popřela, že by si ODS takovou podmínku kladla. Rovněž Pekarová Adamová řekla, že strany toto téma nyní neřeší.

„V tuto chvíli nic podobného není na stole,“ řekla Pekarová Adamová. „Shodli jsme se, že spolupráce a koalice pro sněmovní volby je jednoznačně žádaná oběma stranami. Dohodli jsme se, že spolu budeme více komunikovat. Nabídla jsem kolegům, že se ráda zúčastním nějakého z příštích jednání oblastní rady ODS i zastupitelského klubu ODS,“ uvedla pro Seznam Zprávy Pekarová Adamová.

Udženija k otázce odvolání primátora Hřiba uvedla: „Chceme jej odvolat dlouhodobě, protože není přínosem pro město. Ale vzali jsme na vědomí, že TOP 09 to dělat nechce. Podmínka pro podporu to není. Respektujeme, co dohodlo předsednictvo (ODS),“ řekla Udženija.

Představitelé stran se domluvili na dalším společném jednání a spolupráci. „Chceme vše řešit u stolu, nikoliv přes média. Domluvili jsme se, že paní předsedkyni (Pekarovou Adamovou) pozveme na jednání našeho zastupitelského klubu. Na termínu se musíme ještě domluvit,“ řekla Udženija.

Podle Udženiji ODS nabídne několik termínů. Určitě se tak nestane do příštího zasedání pražského zastupitelstva, které je naplánováno na čtvrtek 21. ledna.

Žádný nátlak, chceme prohloubit spolupráci

Udženija dnes dopoledne uvedla, že občanští demokraté stojí o spolupráci s TOP 09, avšak kritizovala Pekarovou Adamovou. Podle Udženiji škodí spolupráci mediální výroky předsedkyně TOP 09. „Jako předsedkyně klubu se plně ohrazuji proti tvrzení, že pražský klub ODS na ni vyvíjí nátlak. Všechna jednání, která s TOP 09 vedeme již od ledna 2020, mají za cíl prohloubit spolupráci mezi TOP 09 a ODS tak, abychom úspěšně vykročili do voleb a společně vyhráli,“ napsala Udženija na Twitteru.

Poukázala rovněž na spolupráci občanských demokratů a TOP 09 v pražském zastupitelstvu. „TOP 09 nenachází podporu pro své pravicové návrhy u svých koaličních partnerů, a proto ji ODS musí vždy svými hlasy přispěchat na pomoc. Toto vše si chceme vyjasnit,“ uvedla.

Spory a napjaté vztahy v pražském zastupitelstvu panují dlouhodobě zejména mezi Hřibem a Udženijí, která jej mimo jiné označila za „vidláka ze Slavičína“.

Občanští demokraté, TOP 09 a KDU-ČSL se na společné koalici pro říjnové volby domluvili na podzim loňského roku. Koaliční smlouvu chtějí vypracovat do konce letošního ledna a program do konce února. Společným kandidátem na premiéra bude předseda ODS Petr Fiala. Koalice plánuje společně postupovat nejen v kampani, ale i po volbách, i když strany vytvoří samostatné poslanecké kluby.

Reklama

Doporučované