Hlavní obsah

Peklo pod špicí světa. Oficiální čísla klesají, ale realita bude jiná

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Počet nakažených v Nepálu v posledních dnech mírně klesá, místní úřady však zvažují vyhlášení stavu zdravotní nouze. Odborníci také varují, že oficiální čísla skutečnou situaci v himálajské zemi neodráží.

Článek

Zdravotnictví třicetimilionové himálajské země je na hranici svých možností, místní úřady proto zvažují vyhlášení stavu zdravotní nouze. Minulý týden to oznámil nepálský ministr zdravotnictví Hridyesh Tripathi. Úředníci v hlavním městě Káthmándú v souvislosti s tím vyzvali lidi, aby si alespoň na týden udělali zásoby potravin a zůstali doma.

Počty nakažených v Nepálu jsou na poměry této země stále vysoké. Podle Univerzity Johnse Hopkinse země hlásí 553 422 potvrzených případů, 7163 lidí nemoci podlehlo, 109 zemřelo v neděli.

Podle posledních údajů počet nově nakažených koronavirem v Nepálu, stejně jako v sousední Indii, mírně klesá, experti se však obávají, že kvůli nedostatečnému testování oficiální statistika neodráží skutečnou epidemickou situaci.

Podle některých odborníků za rapidní nárůst případů koronaviru mohou pracovníci z Indie. Nejhůře zasaženými oblastmi jsou právě vesnice podél indicko-nepálských hranic. Úředníci říkají, že dělníci, kteří se během druhé vlny museli vrátit domů, přinesli s sebou i koronavirus.

Jedním z nich byl i pracující v Novém Dillí Ram Singh Karki. Muž se snažil vyhnout nákaze ještě během první vlny pandemie, a tak se rozhodl jet domů. Pocházel z okresu Bhimdatta v západní časti Nepálu a do sousední Indie dojížděl pracovně, vydělané peníze posílal své rodině, měl dvě dcery a 12letého syna.

O několik měsíců později, kdy se zdálo, že pandemie ustoupila, se vrátil do práce. V Indii, kde se virus znovu rychle rozšířil a druhá vlna začala lámat rekordy, se nákaze tentokrát nevyhnul. Místní nemocnice ale v důsledku nedostatku kyslíku a lůžek nemohly přijmout nového pacienta, a tak nadřízený Karkimu zařídil sanitku, která ho odvezla zpět na hranici. Doma v Nepálu byl převezen do nemocnice, kde zemřel, píše list The New York Times.

„Od začátku druhé vlny v Indii se z jednoho ze dvou hraničních bodů v okrese vrátilo více než 38 tisíc lidí,“ říká místní šéf zdravotnictví Narendra Joshi s tím, že situaci je těžké kontrolovat.

Podle nepálského ministerstva zdravotnictví asi 97 procent vzorků zaslaných na sekvenaci viru ukázalo, že jde o indickou mutaci. Tu na začátku května Světová zdravotnická organizace označila za zvláště znepokojivou verzi viru s celosvětovým dopadem.

Příliš pozdě

Jak upozorňuje list The New York Times, chování vlády se během první a druhé vlny pandemie zásadně lišilo. Zatímco během první vlny v Indii Nepál zavedl pro vracející se pracovníky testování na hraničních přechodech, během druhé vlny se tato opatření ukázala být nedostatečná, nebo byla zavedena příliš pozdě.

V nepálských nemocnicích i nadále chybějí lůžka, kyslík i léky. Předseda vlády Khadga Prasád Oli, jenž za přístup k pandemii dlouhodobě čelí kritice, z toho důvodu požádal mezinárodní společnost o pomoc.

Čína darovala Nepálu 800 tisíc dávek vakcín, 20 tisíc kyslíkových lahví a 100 ventilátorů. Spojené státy a Španělsko poskytly zemi lékařské vybavení včetně koncentrátorů kyslíku, antigenních testů, roušek a chirurgických rukavic. Pomoc poskytly i jiné země, například Švýcarsko nebo Velká Británie.

Nejasná zůstává také situace s očkováním, které v zemi oficiálně začalo 27. ledna. Nepál se však potýká s nedostatkem vakcín, spoléhat se na pomoc nemůže ani od Indie, která patří mezi jejich největší výrobce.

Podle agentury Reuters se totiž očekává, že Indie vývoz vakcín neobnoví nejméně do října. Nepál, kde byly podány téměř tři miliony dávek vakcín, tak musí očkovací látky získávat z jiných zdrojů. Země je podle amerických médií závislá na Indii, i pokud jde o lékařské vybavení. Jejich vývoz však Indie také zastavila, všechno si totiž ponechává pro vlastní potřebu.

Reklama

Doporučované