Hlavní obsah

Pelta si zájezdem za 156 tisíc zavázal i primáře z gynekologie

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Všechny si je koupil. Miroslav Pelta obdaroval drahými zájezdy i řadu vlivných lidí ve „svém“ Jablonci nad Nisou.

Reklama

Bývalý šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta z peněz od Ministerstva školství hradil výlety na fotbalové zápasy na EURO 2016 řadě vlivných ze „svého“ města, odkrývají dokumenty, jež mají Seznam Zprávy k dispozici.

Článek

„Pana Peltu znám přes čtyřicet let. Ještě z dob, kdy jsme se setkávali s našimi prvními manželkami,“ přibližuje svůj vztah k bývalému šéfovi Fotbalové asociace Bohumil Svoboda, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jablonec nad Nisou.

Fotbalová asociace jemu a jeho manželce zaplatila zájezdy na fotbalové zápasy Česko-Španělsko do Toulouse a Česko-Chorvatsko do Saint-Étienne.

Letenky, ubytování v luxusních hotelech a lístky první kategorie vyšly FAČR podle dokumentů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, na 156 tisíc korun.

Zemanův kancléř, soudci a tak dále

V sérii už publikovaných článků jsme popsali, jak si bývalý šéf FAČR Miroslav Pelta posiloval svůj vliv rozdáváním drahých zájezdů na fotbalové zápasy EURO 2016, které hradila jím řízená Fotbalová asociace placená mimo jiné z veřejných peněz: z dotací Ministerstva školství a tehdy ještě z odvodů loterijních společností.

Do Francie byli „zadarmo“ zvaní lidé z vysoké politiky (prezidentský kancléř Vratislav Mynář například i s osmnácti sousedy ze své obce Osvětimany), justice (soudci Vrchního soudu v Praze Bernard a Bureš), ředitelé státních podniků nebo úředníci, kteří rozhodovali o dotacích pro sport.

Zájezdy na exkluzivní zápasy, na které se obyčejný fanoušek těžko dostával, si Pelta zavazoval i své známé z Jablonce nad Nisou. Stovky tisíc korun zaplatila Fotbalová asociace tamním politikům (například tehdejšímu primátorovi a dnešnímu poslanci ODS Petru Beitlovi), hoteliérovi i lékařům.

Raději napište, že si to nepamatuju

Primář Bohumil Svoboda říká, že už si nevzpomíná, kdo zájezd tehdy platil, ale zpětně si uvědomuje, že to asi nebylo úplně správné.

„Vím, že my lékaři bychom neměli přijímat dary v takové výši. Asi to není v pořádku, ale byla to soukromá cesta,“ vysvětluje Svoboda a během rozhovoru rezignovaně žádá: „Raději tam napište, že si to už nepamatuju.“

Stejná nemocnice, jen jiná budova. Na zápas Česko-Španělsko byl pozvaný i primář urologického oddělení Jaroslav Všetička se ženou. Za jejich rodinný výlet zaplatila FAČR bezmála 79 tisíc.

„Zeptal se mě na jednom utkání Jablonce, jestli nechci jet na ten fotbal, a já řekl, že ano,“ vybavuje si primář.

Pak mu přišel e-mail s instrukcemi od FAČR a víc prý neřešil. Na rozdíl od svého kolegy ale v zaplacení zájezdů žádný problém nevidí. „Byl jsem pozvaný panem Peltou jako jeho kamarád a takhle jsem to bral. Nebyl jsem tam jako lékař, ale jako fyzická osoba. Nevnímal jsem to jako dar pro lékaře,“ hájí se.

Podobně to vidí i další účastník zájezdů na zápasy EURO Milan Trpišovský, tehdejší náměstek pro hospodářsko-technickou správu Nemocnice Jablonec nad Nisou, nynější člen představenstva a obchodně-investiční ředitel Krajské nemocnice Liberec.

„Pelta mě pozval a já jsem to přijal. Víc k tomu nemám co dodat.“

FAČR k Trpišovskému byla také mimořádně vstřícná. Zaplatila jemu a jeho synovi zájezdy na zápasy Česko-Španělsko a Česko-Chorvatsko a navíc dostal čtyři lístky na Česko-Turecko ve francouzském Lens. Hodnotu poskytnutých služeb vyhodnotila asociace na 168 tisíc korun.

Na otázku, jestli je v pořádku, aby manažerovi nemocnice a jeho synovi někdo platil zájezdy za desítky tisíc korun, odpovídá: „Když vás někdo pozve, tak to buď přijmete, nebo nepřijmete. Neřešil jsem, že to může být problém.“

Dárek pro hoteliéra

V klidné lokalitě u přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou stojí hotel Břízky. Krom třiceti pokojů nabízí k využití několik fotbalových hřišť, tenisovou halu, squash nebo fitness. Sportovní komplex provozuje Josef Vorel. I jemu FAČR zaplatila zájezd na utkání Česko-Chorvatsko. Letenka, ubytování a lístek první kategorie vyšly asociaci na 48 tisíc.

Na rozdíl od předchozích účastníků zájezdu Josef Vorel ale ví přesně, proč ho FAČR pozvala a proč to platila. „Protože si to zasloužím. Kdokoliv hraje v Jablonci nebo Liberci, tak spí u nás,“ vysvětluje a vyjmenovává hosty.

„Fotbalové soustředění tu má pravidelně Bohemka nebo Slavia. Trénují u nás biatlonisté, hokejisté nebo tenisté. A já se o ty mančafty už dvacet let starám. Proto mě pozvali,“ říká Josef Vorel, který Miroslava Peltu zná už desetiletí a zájezd možná dostal i kvůli jeho přímluvě. „Bodejť bych ho neznal. Vždyť jsme ze stejného města.“

Bývalý předseda FAČR a lobbista Miroslav Pelta vlastní v Jablonci nad Nisou kavárnu, restauraci, pozemky, několik nemovitostí v centru (všechny přepsal kvůli trestnímu stíhání na svou manželku) a vede místní fotbalový klub. Navíc byl dlouhá léta zastupitelem a radním za ODS.

V současné době je Pelta obžalován v souvislosti s dotacemi na sport ze čtyř různých trestných činů: podplácení, pokus o zneužití pravomoci úřední osoby, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Další kolo soudního přelíčení bude pokračovat v polovině srpna.

Na dotazy Seznam Zpráv ohledně rozdělování zájezdů na fotbalové EURO 2016 odmítá odpovídat. Stejnou strategii zvolila i Fotbalová asociace ČR. Mluvčí Michal Jurman už dříve v e-mailu napsal, že „jde o čtyři roky staré záležitosti a FAČR nevidí důvod, proč by se jimi měla zabývat“.

Reklama

Doporučované