Hlavní obsah

Penta zvažuje prodej svých nemocnic. Oslovila třicítku investorů

Investiční ředitel Penta Investments Václav Jirků.

Reklama

Finanční skupina Penta zvažuje prodej podílu ve své zdravotnické divizi Penta Hospitals International. Hledá investora pro 75 nemocnic a poliklinik v Česku, Polsku a na Slovensku. Lékáren ani slovenské pojišťovny se zbavit nechce.

Článek

„Zatím rozhodně nejsme ve fázi prodeje, jen testujeme trh. Chceme zjistit, jaký by byl o naše nemocnice zájem,“ řekl pro SZ Byznys investiční ředitel Penta Investments Václav Jirků, který má na starosti zdravotnické aktivity Penty ve středoevropském regionu.

Podobný test Penta už před časem prováděla, pak se však rozhodla nemocniční síť Penta Hospitals International (PHI) nabídnout k prodeji až po dokončení nové nemocnice v Bratislavě. Ta měla být pro pacienty otevřena v lednu příštího roku, koronavirová krize ale projekt zdržela. Na druhou stranu celým trhem od loňska otřásá pandemie, zdravotnická aktiva mohou být pro investory atraktivní. A tak Penta přistoupila k tržnímu testu podruhé.

„Najali jsme si jako poradce renomovanou investiční banku z Londýna. Zatím ale jen vedeme nezávazné konzultace s potenciálními investory,“ řekl Jirků. Upřesnil, že Penta oslovila na třicet podnikatelských subjektů „od Evropy po USA“, pro něž by středoevropské nemocnice mohly být atraktivní.

Zatím prý projevila vážnější zájem zhruba polovina oslovených investorů.

Prodej minority až poloviny?

Podle Václava Jirků chce Penta testovací fázi uzavřít do konce prvního čtvrtletí. Pokud se najdou zájemci, jejichž představa o ceně a podmínkách transakce se bude shodovat s představou šéfů Penty, mohlo by se na jaře rozjet vážné obchodní jednání. Prodej by se pak mohl uskutečnit do poloviny letošního roku.

PHI představuje největší uskupení soukromých nemocnic a poliklinik ve střední a východní Evropě. Penta vlastní nebo provozuje v Česku, Polsku a na Slovensku celkem 75 zdravotnických zařízení, z toho téměř polovinu lůžkových. Zbytek tvoří polikliniky a specializované ambulance. V Česku Penta navíc spolu s partnerem Borisem Šťastným provozuje 600 lůžek v síti pobytových zařízení Alzheimer Home.

Co Penta nabízí k prodeji

Penta Hospitals International

Česko

Všeobecné nemocnice Vrchlabí, Ostrov, Roudnice, Nemocnice následné a rehabilitační péče v Praze Bubenči, Psychiatrická nemocnice Písek, síť Nemos Ambulance. Kromě toho Penta provozuje pronajatou nemocnici v Sokolově. V kooperaci s Borisem Šťastným provozuje osm zařízení Alzheimer Home.

2 000 zaměstnanců

Slovensko

17 regionálních nemocnic + 12 poliklinik

9 500 zaměstnanců

Polsko

11 nemocnic + 20 poliklinik

3 400 zaměstnanců

Kromě toho skupina vlastní na Slovensku zdravotní pojišťovnu Dôvera a patří jí také čtvrtý největší lékárenský řetězec v Evropě – Dr. Max. Lékárny ani slovenská pojišťovna ale nyní na prodej nejsou.

Podle Václava Jirků Penta nepředpokládá, že by se za rozumnou cenu podařilo prodat stoprocentní podíl v nemocničním holdingu. „Umíme si ale představit prodej minoritního podílu až poloviny PHI, i když samozřejmě při dobré finanční nabídce je teoreticky na prodej cokoliv,“ říká Jirků. Penta ale podle něj dlouhodobě počítá s dalším podnikáním ve zdravotnické péči.

Nejistá vstupenka

Prodej výrazné majority či stoprocentního podílu v PHI je málo reálný hlavně kvůli trvající nejistotě ohledně největšího investičního projektu v rámci holdingu PHI. Jde právě o stavbu nové nemocnice v Bratislavě za 240 milionů eur (v přepočtu cca šest miliard Kč).

Původně se měl nový špitál otevřít pro pacienty už začátkem příštího roku. Podle Jirků koronavirová krize celý projekt zdržela.

Hlavně ale pořád není jasné, jak se novému modernímu zařízení, jež Penta nazývá „nemocnicí nové generace“, podaří usadit na trhu veřejného zdravotního pojištění.

Co si chce Penta ve zdravotnictví nechat

Zdravotní pojišťovna Dôvera (Slovensko)

Lékárny Dr. Max

Přes dva tisíce lékáren v ČR, SR, Polsku, Rumunsku, Itálii, Srbsku, Bulharsku a Maďarsku. Čtvrtá největší lékárenská síť v Evropě.

Předchozí vláda premiéra Petera Pellegriniho prosazovala odkoupení rozestavěné nemocnice státem. Pellegrini dokonce hrozil, že když Penta projekt na stát nepřevede, vyroste v Bratislavě konkurenční státní nemocnice na Rázsochách.

Dvě nová zařízení financovaná veřejným pojištěním by se ve slovenské metropoli zřejmě neuživila. A je otázka, jak by se státní Všeobecná zdravotní pojišťovna stavěla k soukromé nemocnici finanční skupiny, jež má na Slovensku špatnou pověst kvůli podezření z nestandardních styků svých špiček s bývalými vládnoucími politiky. Jak známo, partner a spoluzakladatel Penty Jaroslav Haščák, hlavní tvář Penty na Slovensku, byl navíc koncem loňského roku obviněn v souvislosti s korupční kauzou Gorila.

I přes Pellegriniho předloňská výhrůžná prohlášení se ale stavba státní nemocnice na Rázsochách, plánované už od 80. let minulého století, zatím fakticky nerozjela, zatímco projekt Penty je v mnohem pokročilejší fázi. I tak ho ale potenciální investoři zatím těžko mohou vnímat jako jistou vstupenku na slovenský zdravotnický trh. Přinejmenším do té doby, dokud nebude mít zařízení v kapse smlouvy o úhradě péče s největší slovenskou Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

I kvůli nejistotě ohledně bratislavské nemocnice Jirků zdůrazňuje, že o prodeji nemocniční divize Penta zatím nerozhodla a že v současné fázi skutečně jen testuje reakci investičního trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované