Hlavní obsah

Hygiena dodržet nešla, omlouvat se zatím nebudeme, vzkázal Kejval sportovcům

Přenos tiskové konference ČOV.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Po letu do Tokia skončilo několik českých sportovců s nákazou koronavirem. Nemohli tak soutěžit ve svých disciplínách nebo byli omezeni.

Článek

Jeden z účastníků olympiády, beachvolejbalista Ondřej Perušič, jenž se nakazil covidem-19 během letu, chce po Českém olympijském výboru finanční kompenzace.

Předseda olympijského výboru Jiří Kejval na tiskové konferenci uvedl, že je připraven se se sportovními svazy o případných kompenzacích bavit. „To není na mně, máme uzavřené smlouvy. Když bude právní nárok, všechno uhradíme. Pokud právní nárok nebude, nemůžu v té věci nic dělat,“ uvedl Kejval.

Šéf ČOV byl také opakovaně dotazován na to, zda se poškozeným sportovcům výbor omluví. „Co se týče omluvy, jednak to nikomu nic nevrátí a jednak musí být uzavřeno vyšetřování,“ řekl Kejval.

Dodal, že proběhla kontrola nastavených pravidel, dodržování opatření za letu i po příletu do Tokia. Podle něj se neodhalilo žádné pochybení kromě toho, že si část lidí v letadle sundala respirátory.

„Nebyly dodržovány podmínky, jak by měly být. Ale i ve zprávě hygieny bylo řečeno, že nebylo možné dodržet hygienické předpisy tak, aby bylo možné zamezit přenosu nemoci,“ uvedl Kejval.

Odmítl zároveň spekulace o tom, že by pořadatelům ČOV předal chybný zasedací pořádek v letadle. Ani to, že beachvolejbalistky sedící blízko nakaženého doktora Voráčka nešly okamžitě do izolace, nebylo podle Kejvala v rozporu s japonskými požadavky a pravidly.

Zaútočil ale na předsedu Národní sportovní agentury Filipa Neussera, který podle něj nevhodně kritizoval ČOV. „To, co nám předvedl pan Neusser, je naprosté dno. Ztratil všechen kredit, je to úplná katastrofa, ten člověk by si měl rozmyslet, jestli nemá odejít,“ řekl Kejval s tím, že další spolupráci si nedovede představit.

„Rozhodně se nehodlám snížit k tomu, abych reagoval na osobní hysterismus pana Kejvala. Já jsem kritizoval fakt, že organizace se stamilionovým rozpočtem, která dokonce dostane vládní letadlo pro stopadesát lidí, převáží tímto letadlem 14 sportovců. A těchto 14 sportovců není Český olympijský výbor schopen bezpečně dopravit do dějiště olympijských her,“ řekl Seznam Zprávám Neusser.

Podle něj tato situace způsobila několika sportovcům životní sportovní tragédii. „A jediné, čeho se dočkali, byla bagatelizace celého skandálu, snaha hodit problém na sportovce a vyšetřovací zpráva, která absolutně alibisticky vyviňuje ČOV. A to, že pan Kejval nemá ani kuráž se sportovcům podívat do očí a omluvit se jim, je na tom celém nejsmutnější,“ dodal Neusser.

„Aspoň, že se to snaží řešit, protože Český olympijský výbor nese zodpovědnost za to, co se událo. Měli by se sportovcům omluvit,“ reagoval Miroslav Jansta, šéf České unie sportu.

O malé podpoře z domova mluvil také hlavní lékař české výpravy Jiří Neumann. „Pro mě je celá ta záležitost hodně osobní. Ta příprava byla maximální možná,“ řekl Neumann s tím, že ČOV v předstihu, ale neúspěšně žádal o zajištění vakcín proti chřipce a následně proti covidu-19.

V předběžné zprávě ČOV zaznívá kritika počínání Tibora Alföldiho, šéfa komunikace ČOV a také covidového manažera Jana Exnera. Zpráva doporučuje výkonnému výboru ČOV vyvodit pro tyto muže důsledky. Kejval nicméně naznačil, že žádný tvrdý trest není v tuto chvíli na stole.

„Otázku míry jejich provinění bude ještě probírat výkonný výbor. Aby ta zpráva byla kompletní, tak jsme museli uvést, kteří nejvýše postavení a místně příslušní zaměstnanci ČOV v tom letu byli,“ přiblížil Kejval.

Šetření podle něj pokračuje, další světlo do případu může vnést genotypizace. „Japonci přislíbili, že genotypizace proběhne, ale bude to trvat dlouho,“ popsal Neumann.

Nespokojenost sportovců

S průběhem prověřování, co se během letu dělo, nejsou kromě Perušiče spokojené ani beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová. Nausch Sluková byla také pozitivně testována po letu do Tokia.

Kejval na to reagoval slovy, že neví, co by měl výbor udělat víc.

Člověkem, který zanesl koronavirus do české olympijské výpravy, mohl být lékař Vlastimil Voráček, jenž je dlouholetým lékařem ženského tenisového týmu.

Voráček nebyl naočkovaný, stejně jako čtyři další účastníci výpravy s pozitivním testem. Jediným očkovaným, který se nakazil, byl volejbalista Perušič.

Reklama

Doporučované