Hlavní obsah

Piazzetta Národního divadla se změní na náměstí Václava Havla

 

Reklama

S návrhem přišel ředitel divadla Jan Burian a dnes jej schválili pražští radní.

Článek

Piazzetta Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla. Pojmenování prostoru po bývalém prezidentovi dnes schválili pražští radní. Návrh vzešel od ředitele divadla Jana Buriana.

„Domnívám se, že tento prostor výborně vystihuje a reprezentuje to, o co Havel usiloval. O setkávání se, o diskusi, o svobodné myšlení a o humanitu,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Objevily se kritické hlasy, že piazzetta je příliš malý prostor, aby nesl Havlovo jméno. „Vždyť to není náměstí, ale jen plácek mezi domy, který je vhodný maximálně na to, aby si tam kluci cvrnkali kuličky,“ řekl serveru Lidovky.cz bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Dagmar Havlová i někdejší prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s pojmenováním piazzety souhlasí, stejně jako ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. V textové zprávě pro ČTK Žantovský ocenil, že místo připomíná Havlův vztah k divadlu. „Myslím si, že je to dobrá myšlenka a důstojné místo symbolizující spojení Václava Havla s divadlem i dějinami českého národa,“ uvedl Žantovský.

K nedožitým osmdesátinám dostane Havel také velké srdce od sochaře Kurta Gebauera. Skulptura vysoká 160 centimetrů bude vyrobena ze žuly a instalována právě na novém náměstí Václava Havla. Lidé budou moci do srdce psát vzkazy.

Prostor u Národního divadla navrhl český architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény.

Reklama

Doporučované