Hlavní obsah

PIN pozpátku a domluvená revoluce. Řetězové e-maily v říjnu

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Milí čtenáři, právě otevíráte první číslo našeho zpravodaje pro seniory věnovaného dezinformacím a řetězovým zprávám. Připravili jsme pro vás analýzu jednoho velmi rozšířeného e-mailového hoaxu. Víme, jaké téma bude na internetu rezonovat v listopadu. A připomeneme také důvody, proč je vlastně dobré být v případě řetězových a hromadných e-mailů ostražitý.

Článek

Hoax měsíce: PIN zadaný pozpátku

Možná i do vaší e-mailové schránky doputovala v poslední době tato řetězová zpráva o tom, jak se chovat při loupežném přepadení u bankomatu. Údajně stačí zadat PIN obráceně a zalarmuje se policie:

„​​​​​​​Jakmile se ocitnete v situaci, kdy jste přinuceni násilníkem a musíte pod nátlakem vybrat peníze z bankovního automatu, zadejte svůj PIN opačně: tzn. od konce – > např. máte-li 1234 , tak zadáte 4321 a automat vám peníze přesto vydá, ale též současně přivolá policii, která vám přijede na pomoc. Tato zpráva byla před nedávnem vysílána v TV, přesto ji využili doposud jen 3 lidé, protože se o této skutečnosti mezi lidmi neví. Přepošlete co nejvíce lidem!“

Při důkladném přečtení nám však mohou některé znaky napovědět, že máme zpozornět a rozmyslet si, než podobné zprávě uvěříme nebo ji pošleme dál. Které to jsou?

1. Chybí zdroje a datum.

Zpráva není podepsaná, chybí zdroj a není zřejmé, odkud autor čerpá. Absence zdrojů výrazně zpochybňuje důvěryhodnost celé zprávy. V tomto případě se jedná o hoax, který koluje dokonce už od roku 2007, a vyvrátilo jej několik českých bank i policie. Ověřujte si původ a aktuálnost zpráv.

2. Dává zpráva smysl?

V případě přepadení nebo fyzického nátlaku, které zpráva popisuje, určitě není vhodné plýtvat časem na zadávání nesprávného PINu. PIN zadaný pozpátku bankomat vyhodnotí jednoduše jako chybný, což může nebezpečnou situaci jen více zkomplikovat a útočníka vyprovokovat. Občas se stačí jednoduše zamyslet, co nám takzvaný „zaručený tip“ vlastně radí – dává to smysl?

3. „Přepošlete co nejvíce lidem!“

Podobné naléhavé výzvy k šíření doprovází hoaxy a dezinformace často. Čtenáři e-mailu získají pocit, že se okolí o této informaci může dozvědět jen díky nim – a zpráva se šíří víc a víc. Nepodléhejte jim.

Další témata, která se objevovala na českých dezinformačních kanálech v říjnu nejčastěji, najdete v našem velkém měsíčním přehledu.

Ověřujte důkladněji: Domluvená sametová revoluce

Na jaké téma si dávat pozor tento měsíc? Blíží se výročí sametové revoluce a stejně jako v minulých letech, i letos zřejmě bude terčem mnoha dezinformačních a manipulativních zpráv.

Můžeme předvídat, že se vyrojí e-maily a zprávy, které budou nabízet alternativní výklad událostí kolem 17. listopadu 1989. Například, že Václav Havel byl během revoluce pouze pěšákem StB nebo že šlo o spiknutí CIA a KGB. Tyto konspirační teorie využívají pocitu, že vše je domluvené dopředu, nic není náhoda a události nemohly proběhnout spontánně, samy od sebe.

Proč můžeme mít tendenci těmto teoriím věřit?

Lidé můžou být z polistopadového vývoje zklamaní a namísto hledání skutečného důvodu takového pocitu viní samotnou revoluci a její aktéry. Vyhledávají a šíří pak ty informace, které je v tomto pocitu utvrzují, a to včetně různých nepodložených domněnek. Roli v tom hraje i naše nevědomí, které má přirozený sklon podceňovat náhodu a vytvářet si příběhy. Všude vidíme nějaký záměr a hledáme souvislosti i tam, kde nejsou. To vše jsou takzvaná kognitivní zkreslení, tedy zkratky a chyby, které děláme při zpracování informací. Přečtěte si o nich více zde.

Sherlockův tip: Proč si na řetězové e-maily dávat pozor

Pojďme si na závěr připomenout, proč máme být při čtení i odesílání řetězových e-mailů velmi opatrní. Ne všechny zprávy obsahují dezinformace, i tak je ale dobré být na pozoru:

1. Zneužívání vašich e-mailových adres

Všimli jste si, že řetězové zprávy často chodí s adresami všech, kteří zprávu poslali před vámi? Když někdo bude chtít, může snadno získat kontakty, které potom prodá nebo na ně bude posílat otravné nebo nebezpečné zprávy. Požádejte tedy raději své známé, ať vám hromadné e-maily neposílají.

2. Posílání virů

V e-mailech s neznámým původem se může ukrývat počítačový vir. Stačí jen, abyste klikli na odkaz nebo otevřeli přílohu, a nebezpečný vir se spustí. Do vašeho počítače potom může útočník nahrávat, co chce, nebo naopak získá všechna vaše hesla, údaje k platební kartě či fotografie. Ve zprávách od neznámých lidí tedy raději neotevírejte obrázky, prezentace ani odkazy.

3. Finanční podvody a vydírání

Autoři e-mailů často nabízí půjčky, dárkové předměty, výhry v soutěži nebo charitativní sbírky. Může se také stát, že vás bude někdo vydírat s tím, že má vaše citlivé údaje nebo kompromitující materiály. To vše s jediným cílem – získat peníze. Takové zprávy ale nejsou důvěryhodné, nereagujte na ně.

Chtěli byste si odhalování dezinformací vyzkoušet v praxi a potkat se s námi osobně? Přihlaste se na některý z našich seminářů. Letos vyrážíme ještě do Pardubic, Brna nebo Českých Budějovic.

Děkujeme za pozornost a budeme se těšit opět za měsíc! Vaši Bára, Jirka a tým Sherlock Hoax.

Reklama

Doporučované