Hlavní obsah
Online

7 dní do voleb. Babiš vyhodil novináře z předvolební kampaně v Brně

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Dění v předvolební kampani sledujeme v online reportáži.

Článek

Co se děje a co kde najdete

  • Do zahájení voleb zbývá 7 dní. Na Seznam Zprávách pro vás sledujeme, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.
  • Kam chtějí politici Česko dovést za čtyři roky? A jak chtějí zlepšit život mladým? I to byla témata předvolební debaty na TV Seznam. Její záznam je ve videu níže.
  • Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.
  • Kdo vyhraje volby? Připravili jsme pro vás vlastní volební model.

Záznam předvolební superdebaty TV Seznam.Video: Televize Seznam

Jak to při debatě i v jejím zákulisí vypadalo, zachytili naši fotoreportéři. Podívejte se:

+24

  • Komunista Grospič: Zrušení ÚSTR myslíme vážně

    Lídr středočeských komunistů Stanislav Grospič v předvolební debatě ČT uvedl, že jeho strana myslí zcela vážně bod svého programu, v němž se hovoří o zrušení Ústavu pro studium totalitního režimů. Podle Grospiče je ústav „tendenční a účelový“, neplní prý svou roli. Ostatní diskutující tento záměr odmítli.

  • Žádný „lockdown“ už nebude, slibují vládní lídři

    Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by vláda musela začít znovu „utahovat“ proticovidová opatření v případě, že by znovu došlo k exponenciálnímu nárůstu počtu nakažených a hospitalizovaných. V úvahu by potom připadalo znovuzavedení plošného testování. Hamáček to uvedl v předvolební debatě středočeských lídrů v České televizi.

    Vicepremiér a lídr ANO Karel Havlíček ubezpečil, že žádný plošný „lockdown“ už nebude, jen případně některá „režimová opatření“.

  • Orbán v Ústí? Od Babiše strategicky chytrý tah, říká reportérka Šídlová

    Andrej Babiš není jako Viktor Orbán. Liší se v tom, že Babiš na rozdíl od maďarského premiéra touží po společenském a politickém uznání na Západě. Ale je to samozřejmě pragmatik, říká reportérka Seznam Zpráv Tereza Šídlová.

    Obhajující český premiér vytáhl v Ústeckém kraji, kde kandiduje, jako předvolební „eso“ maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle Šídlové to byl strategicky chytrý tah.

    „Ústí je zranitelný a složitý region. Je to obvod, kde se hnutí ANO bude přetahovat s SPD o bývalé komunistické a sociálně demokratické hlasy. S nadsázkou bych řekla, že si tam Andrej Babiš Viktora Orbána pozval, aby tam udělal tvrdou kampaň, která připomíná právě SPD. Maďarský premiér za něj řekl ty nedrsnější věci, ať už jde o postoje k migraci, Evropské unii, nebo k LGBT komunitě, a Babiš tam jen stál a nemusel říkat nic,“ říká Šídlová v podcastu Stopáž.

  • Šéfredaktor Seznam Zpráv glosuje dnešní premiérův incident

  • Bartoš k vyhození novinářů z mítinku: Babiš se od Orbána učí rychle

  • Mým primárním cílem je podpořit ČSSD, říká Špidla

    Bývalý premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla v debatě na CNN Prima News vyjádřil připravenost vrátit se do sněmovny. Svou kandidaturu až na 25. místě v Praze nebere prý jen jako pouhou formalitu. „Není mým záměrem získat hlasy a nebýt ve sněmovně, ale mým primárním cílem bylo podpořit ČSSD,“ uvedl.

  • Babiš vyhodil novináře z kampaně

    Premiér Andrej Babiš vyhodil z předvolební kampaně v Brně reportérku Respektu Ivanu Svobodovou a fotografa Milana Jaroše. Hnutí ANO v pátek vozí v rámci kampaně voliče na parnících na Brněnské přehradě, akce se účastní premiér a ministryně financí Alena Schillerová. Novináři byli dohodnutí se zástupci brněnské buňky hnutí ANO, že mohou na 14. hodinu přijít. „Věděla o nás i ministryně Schillerová. Ale když jsme nastoupili na loď a uviděl nás Babiš, přišel k nám a vyhodil nás. Řekl, že nás tam nechce, že je to soukromá akce pouze pro zvané,“ popsala incident Svobodová.

  • Koalice Spolu je týden před volbami v Ostravě

    Koalice Spolu vyrazila týden před volbami do Moravskoslezského kraje. Všichni tři lídři – Petr Fiala, Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová – přesvědčují voliče v Ostravě-Porubě. Fiala odmítá kritiku, že mu kontaktní kampaň nejde. „Jako introvert si nepřipadám,“ řekl Seznam Zprávám.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Petr Fiala.

  • Uškodila KSČM tolerance kabinetu vedeného miliardářem?

    Komunisté nechyběli zatím v žádném tuzemském porevolučním parlamentu, letos se to ale může změnit. V předvolebních průzkumech se pohybují na pětiprocentní hranici, nutné pro získání křesel ve Sněmovně. Kde se stala chyba?

    Hostem předvolebního rozhovoru Seznam Zpráv Ptám se já je předseda KSČM Vojtěch Filip. Sledujte právě teď živě.

  • Babiš podle slovenských novin využívá v kampani neexistující problém migrace

    Český premiér Andrej Babiš podle slovenského listu Denník N v kampani před nadcházejícími sněmovními volbami využívá neexistující problém přistěhovalectví. List dnes napsal, že Babiš se pokouší vyhrát volby podobnými triky, s jakými uspěl někdejší slovenský premiér Robert Fico ve volbách v roce 2016. Za fascinující označil komentátor listu skutečnost, že je možné vyhrát volby právě na neexistujícím problému.

    „Hlásá nesmysly, jako například ten, že nedovolí migrantům využívat české chalupy. A ještě si k tomu zavolal jako posilu Viktora Orbána. Nepřestává na tom fascinovat, že v Evropě jsou skutečně politici ochotni využívat nejzkorumpovanějšího kolegu na kontinentu a ono jim to u voličů funguje,“ uvedl list k návštěvě maďarského premiéra Orbána, který tento týden spolu s Babišem zavítal do Ústí nad Labem, kde český předseda vlády vede kandidátku svého hnutí ANO.

    Podle Denníku N se na Slovensku Fico před volbami v roce 2016 snažil zakrýt svá selhání tím, že z přistěhovalců udělal hlavní téma, byť žádní migranti na Slovensko nepřicházeli. „Pomohlo to. Lidé, kteří se více bojí cizinců než toho, že jim zvolení politici ukradnou vlastní zemi, z něj zase udělali předsedu vlády. Babiš na to jde stejně,“ napsal komentátor. Středoevropští lídři jsou podle něj až směšně neoriginální ve způsobu, jakým se snaží udržet se u moci.

  • „Tady všichni volí sociální demokracii. Je to už takový kolorit.“

    Zatímco voličů ČSSD rok od roku ubývá, v Lovčicích u Kyjova je trend opačný. V posledních parlamentních volbách tu získali 45 procent hlasů. Proč? To odhaluje další díl reportážní série o skalních voličích jednotlivých stran.

  • „Stejně se tam dostala přes postel.“ Političky si utahují z chlapských klišé

  • Babišův dnešní emotivní útok na Spolu se už dočkal parodie

    Foto: Matěj Hollan, FB

    Předělaný premiérův status.

    Foto: Andrej Babiš, FB

    A zde ještě originál.

  • „Hymna“ Pirátů a Starostů sklízí posměšky

  • Svoboda tisku a vysílání jsou základem demokracie, bouří se ARD kvůli tiskovce Orbána a Babiše

    Na tiskovou konferenci českého premiéra Andreje Babiše s jeho maďarským protějškem Viktorem Orbánem nebyl vpuštěn zpravodaj německé televize ARD Danko Handrick. Vedení televize se proti tomuto kroku ostře ohradilo.

    „Svoboda tisku a vysílání jsou základem demokracie, včetně neomezeného přístupu k informacím a tiskovým konferencím,“ zdůraznili ve společném prohlášení předseda ARD Tom Buhrow a Karola Willeová, intendantka veřejnoprávní společnosti MDR. Podle Willeové rostou obavy o svobodu médií v sousedních zemích.

  • Kauza zákazu vstupu prestižním médiím na tiskovku Orbána a Babiše graduje

  • Přestřelka mezi Babišem a Fialou

    Andrej Babiš zveřejnil na Facebooku 12 bodů, ve kterých varuje před volbou koalice Spolu. V jednom z nich tvrdí, že hlas pro Spolu je hlasem pro Piráty ve vládě. Obratem zareagoval lídr Petr Fiala.

Reklama

Hlavní zprávy