Hlavní obsah

„Piráti předvádějí ukázkový střet zájmů.“ Nové rozbroje na magistrátu

Foto: Profimedia.cz

Pražský magistrát. (Ilustrační snímek)

Reklama

V pražské grantové komisi sedí za Piráty Jaroslav Chvalný, který zároveň šéfuje Pražské tělovýchovné unii. A ta žádá a dostává od komise sportovní granty.

Článek

Pražská rada minulý týden schválila návrh grantové komise pro sport ohledně přidělení sportovních dotací v celkové výši 40 milionů korun. O sportovní granty žádalo i přes 200 pražských klubů spadajících pod Pražskou tělovýchovnou unii (PTÚ), které šéfuje Jaroslav Chvalný. Ten zároveň sedí v grantové komisi za Piráty a o přidělování peněz spolurozhoduje.

Kromě toho Pražská tělovýchovná unie připravovala podklady grantové komisi pro hodnocení žádostí.

A zároveň peníze od města žádala a také je dostala.

„Rada schválila všechny žádosti sportovních klubů, které žádaly o dotaci do 200 tisíc. Mezi žadateli do této sumy byly i čtyři projekty od Pražské tělovýchovné unie, které podporu dostaly,“ vysvětlil Seznam Zprávám Chvalný. Zbytek projektů, které jsou nad 200 tisíc, bude na začátku července muset schválit pražské zastupitelstvo.

„Jako Pražská tělovýchovná unie jsme na toto jednání nepřipravovali nic ke konkrétním projektům. Připravovali jsme jenom obecné podklady, které komise mohla, ale nemusela využít,“ brání se Chvalný, šéf unie a zároveň člen grantové komise. Komisi vede za Piráty Vít Šimral.

„Nejsem ve střetu zájmů“

Podle některých radních je Chvalného funkce problematická, protože spolurozhoduje o přidělování peněz, připravuje podklady na jednání komise a pak stejnou komisi žádá jako šéf Pražské sportovní unie o peníze.

„Pan Chvalný je nominantem Pirátů, kterým jsem věřila, že do komise vnesou transparentnost a férovost, což i slibovali, a teď se dozvím, že o financích spolurozhoduje člověk, který zároveň jménem pražské organizace o peníze žádá a ještě k tomu jeho organizace připravuje komisi podklady, to je systémový střet zájmů,“ uvedla pro Seznam Zprávy radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová. S tím souhlasí i šéf zastupitelského klubu hnutí ANO a poslanec Patrik Nacher.

„Ten, kdo je příjemcem peněz, tak o jejich přidělování nemůže rozhodovat a zároveň určovat podmínky. Je to personální viditelný problém a viditelný střet zájmů,“ řekl Seznam Zprávám Patrik Nacher. „Kdyby to byl kandidát hnutí ANO, tak by to Piráti určitě kritizovali,“ doplnil.

Chvalný ale odmítá, že by byl ve střetu zájmů a jeho angažmá by zvýhodňovalo kluby spadající pod Pražskou tělovýchovnou unii.

„Jsem nominovaný Piráty jako jeden ze sedmi expertů komise a mám v problematice rozhled a jsem také jeden z členů, jenž připravuje podklady pro radu, ale rozhodně odmítám, že by moje činnost zvýhodňovala kluby, které jsou sdružené v organizaci, již vedu,“ uvedl Chvalný.

Všichni jsou v nějakém klubu

Vít Šimral, pirátský radní odpovědný za školství, do jehož gesce spadají sportovní granty, nevidí v angažmá Jaroslava Chvalného problém. „Pan Chvalný je jeden z devíti členů komise pro sport a hodnotil žádosti o granty a navrhoval částky už v roce 2019, kdy jeho činnost v komisi nebyla nikým zpochybňována,“ napsal Seznam Zprávám Šimral.

„Svazy, které jsou pod PTÚ navíc získaly v letošním roce částku o téměř devět milionu nižší, než v roce 2019 a svazy, které nejsou pod PTÚ si oproti roku 2019 polepšily o téměř 2 milionu korun,“ doplnil.

Podle něj to sice může vypadat jako střet zájmů, ale brání se tím, že Pražská tělovýchovná unie není zvýhodňovaná a navíc většina expertních členů grantové komise jsou zástupci nejrůznějších sportovních svazů a organizací.

Podle Marvanové se to ale nedá smést argumentem: Všichni jsou v nějakém klubu.

„Na to je nahlášení individuálního střetu zájmů, ale pokud je někdo jako pan Chvalný takhle systémově podjatý, tak to může vypadat, že ze své funkce může zvýhodňovat své kluby,“ reagovala na Šimralova slova Marvanová.

Reklama

Doporučované