Hlavní obsah

Písničky Vypsané fixy dostaly digitální podobu k táborovým ohňům

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kolekci patnácti písní kapely Vypsaná fixa její frontman Michal Mareda vystupující pod jménem Márdi v době covidové pandemie nazpíval jen s doprovodem akustické kytary a umístil na sociální sítě.

Článek

Z vybraných písní pak vzniklo album nazvané K táboráku, které vyšlo pouze na digitálních platformách. Nahrávka je dostupná zdarma na stránkách kapely www.vypsanafixa.cz s možností zaslat dobrovolný příspěvek. Doprovází ji videoklip k písni Ledňáčci. ČTK o tom za skupinu informoval Pavel Turner.

„Během první vlny epidemie jsem se rozhodl, že lidem udělám radost a povzbudím je tím, že jim ukážu, jak si můžou doma sami zahrát na akustickou kytaru naše písně. Skoro každý den jsem něco nahrál a nakonec jsem takhle zvládnul zpracovat na youtube asi padesát našich písní. Ohlas byl neuvěřitelný a mnoho lidí mi napsalo, ať to dám i na Spotify a ostatní streamingové platformy. Vybral jsem patnáct nejlepších a nahrál je s lepším zvukem,“ uvedl Márdi.

V rámci autentičnosti se zpěvák, skladatel a kytarista Márdi rozhodl nahrávat vše dohromady, bez technických přestávek, přestože se tak zvyšuje možnost nějaké chyby. „Něco se mi povedlo poměrně brzy, něco později a jednu píseň jsem dal až na pokus číslo 33. Přiznám se, že mi to vůbec nevadilo, protože pauza už je tak dlouhá a chuť hrát před lidma je obří,“ podotkl.

Vypsaná fixa pravidelně pořádá on-line koncerty pro své příznivce, ať už ze zkušebny nebo z jiných míst. Nejbližší přenos se uskuteční dnes. Kapela se během něj chystá ve spolupráci s fanoušky natočit on-line videoklip k písni Nedělní chvilka.

Vypsanou fixu založil Márdi v roce 1994. Debutová deska Lunapark vyšla v roce 1998. Své zatím poslední, celkově deváté, album s názvem Kvalita vydali před dvěma lety. Letos v dubnu plánují natáčení prvních dvou skladeb z chystaného alba. Během roku 2007 spolupracovali na natáčení českého filmu Václav, který orámovala hudba z jejich tvorby. Zpěvák skupiny se ve filmu objevil i v epizodní roli. V roce 2012 spolupracovali na filmu Čtyři slunce. Kapela hraje v sestavě Michal Mareda (Márdi) - zpěv, kytara, Milan Kukulský (Mejla) - kytara, Daniel Oravec (Mejn) - baskytara a Petr Martínek (Pítrs) - bicí. Při oslavách 25. výročí svého založení vystoupili na letošním festivalu Rock for People v Hradci Králové společně s orchestrem PKF - Prague Philharmonia. Aranže písniček rockové kapely připravil dirigent, skladatel a klavírista Jan Kučera, šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru.

Reklama

Související témata:

Doporučované