Hlavní obsah

Rakousko přitvrzuje vůči neočkovaným. Cílí i na ty, co přijedou za lyžováním

Foto: Profimedia.cz

Změna v Rakousku nastane i ve sledování případů nákazy (ilustrační foto).

Reklama

S příchodem podzimu a lyžařské sezony Rakousko mění strategii. V případě nutnosti se přísným opatřením nevyhnou pouze neočkovaní. Těm by měl být zakázán také vstup do oblíbených après-ski v lyžařských centrech.

Článek

Rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz oznámil další plány pro boj s pandemií pro nadcházející měsíce. Lockdowny a restriktivní opatření se nadále budou týkat primárně neočkovaných. Nově bude nejdůležitějším ukazatelem stavu epidemické situace obsazenost lůžek na jednotkách intenzivní péče.

S blížícím se podzimem odhalil Sebastian Kurz pětibodový plán pro boj s pandemií. Zpřísnit by se mělo jednak pravidlo „testovat, očkovat, uzdravit se“, změna nastane i ve sledování případů nákazy. V rozhovoru pro ORF v rámci série Summer Talks Kurz zmínil, že hlavním cílem bude nadále očkovací program, který nazval cestou zpět k normálu.

Klíčovým ukazatelem stavu pandemie nadále nebude sledování týdenního počtu případů, ale obsazenosti lůžek intenzivní péče. Kurz vyloučil další celoplošné lockdowny. Dodal však, že pokud budou v budoucnu zapotřebí, dotknou se pouze neočkovaných lidí. Rakouská vláda bude nadále povzbuzovat lidi k očkování, zaměří se také na propagaci třetí dávky. Zpřísní se i postihy za padělání očkovacích certifikátů.

Ačkoli Kurz uznal, že nechat školy otevřené by mohlo znamenat zhoršení situace, rakouská vláda je však zavírat nehodlá. V případě potřeby se jen zintenzivní testování žáků.

S blížící se lyžařskou sezonou se opatření dotknou také oblíbených skiareálů. Rakouský ministr zdravotnictví předložil návrh omezit provoz nočních klubů a après-ski. Vstup by měl být umožněn pouze naočkovaným. Opatření by mělo vejít v platnost příští měsíc, kdy otevřou první střediska.

Navštěvovat bary, tělocvičny a restaurace mohou pouze naočkovaní Rakušané nebo držitelé potvrzení o negativním testu či prodělání nemoci. Poslední dva zmíněné dokumenty však jako vstupenka do après-ski barů přestane stačit, podle ministerstva zdravotnictví jde o nezbytné opatření pro ochranu lidí před nákazou. Během loňské vlny pandemie se právě lyžařská střediska a přilehlé kluby ukázaly jako největší epicentra nákazy.

Reklama

Doporučované