Hlavní obsah

Planeta se oteplí až o čtyři stupně, varují aktivisté plánující protest proti Tykačově elektrárně

Když neopustíme těžbu a spalování uhlí, průměrná teplota vzroste až o čtyři stupně, varují aktivisté.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnědouhelná elektrárna Chvaletice žádá o navýšení limitů pro znečištění. Aktivisté tam na začátek prázdnin svolávají protest. Kvůli změně klimatu chtějí do roku 2030 zbavit Česko uhlí.

Článek

K občanské neposlušnosti chce v následujících týdnech vyzvat veřejnost iniciativa Občané za konec doby uhelné, která plánuje zatím neupřesněný protest u elektrárny Chvaletice na Pardubicku. Elektrárna je pro aktivisty symbolem znečišťování ovzduší, které má za následek oteplování planety. A to i proto, že žádá o výjimky z evropských limitů znečištění, aby mohla do ovzduší vypouštět více škodlivin, než jí dovolí nová, přísnější pravidla, která začnou platit od roku 2021.

V okolí elektrárny se na zatím nezveřejněném místě uskuteční třetí ročník Klimakempu, který pořádají ekologické organizace, aby upozornily na změnu klimatu. „Kromě přednášek, diskusí a praktických workshopů se v rámci Klimakempu budou konat i různorodé protesty proti těžbě a spalování uhlí. Ani opakování varování vědců, nesčetné petice či pokojné demonstrace změnu nepřinesly. Nevidíme proto jinou možnost než přistoupit k nenásilné občanské neposlušnosti,“ říká mluvčí iniciativy Marika Volfová.

Účastníci kempu takto například v loňském roce zablokovali lom Bílina. Co chystají letos, ještě nechtěli prozradit.

„Pokud rozvineme obnovitelné zdroje, uhlí se do roku 2030 můžeme zbavit úplně, ale stát toto bohužel nedělá, toleruje a podporuje těžbu, prodlužování životnosti uhelných elektráren. Není divu, že občané i v ČR ve stále větší míře proti tomu protestují,“ vysvětluje Josef Patočka ze spolupořádajícího hnutí Limity jsme my.

Pokud svět neopustí uhlí, bude se podle něj planeta dál oteplovat. „V tuto chvíli už nemůžeme zabránit tomu, že tu nějaké změny klimatu budou, bude větší sucho, častější záplavy, extrémnější počasí. Čemu ale můžeme zabránit, je, aby tyto dopady byly mnohem horší. Pokud rychle nešlápneme na brzdu, do konce století se planeta může oteplit o tři až čtyři stupně Celsia.

Podle vědců by to znamenalo podmínky možná neslučitelné s fungováním lidské civilizace tak, jak jsme na ně zvyklí. U nás bychom takové vlny sucha a horka, jaké jsme měli minulé léto, neměli jednou za čtyři roky, ale jednou za dva roky, nebo by počasí, které dnes považujeme za extrémní a velmi nepříjemné, bylo běžné a to bude mít dramatické účinky i na produkci potravin. Nejde jen o nepohodlí, ale o podmínky pro fungování naší civilizace,“ varuje Patočka.

Okolí brojí proti elektrárně

Místo konání letošního kempu není náhodné. Elektrárna Chvaletice totiž leží v žaludku nejen ekologickým aktivistům, ale i obyvatelům širokého okolí. A to především od začátku letošního roku, kdy provozovatel elektrárny zažádal o již zmíněné výjimky. „Elektrárna žádá o navýšení limitů vypouštění rtuti, aby mohla emise navýšit o 421 kg za rok, což je zhruba o 257 procent víc, než by dovolovaly emisní limity, které začnou platit od roku 2021,“ říká Jitka Češková z organizace Zastavme elektrárnu Chvaletice.

Proti navýšení limitů vznikla petice, kterou podpořili i zastupitelé krajského města Pardubice, kteří se jako účastníci postavili proti navýšení limitů. O povolení by do konce června měli rozhodnout úředníci Pardubického kraje.

„Nová evropská směrnice stanovuje pro emise po roce 2020 přísnější pravidla. My z 25 ukazatelů bezezbytku splníme 23. Pouze u dvou zbývajících žádáme o výjimku. Udělení výjimky podle odborníků v žádném případě nepovede k významnému zhoršení životního prostředí v blízkém ani vzdáleném okolí elektrárny,“ vysvětluje žádost Gabriela Sáričková Benešová, tisková mluvčí společnosti Sev.en podnikatele Pavla Tykače, které chvaletická elektrárna patří.

Podle Češkové to tak však není, argumentuje studií, kterou si nechalo udělat hnutí Greenpeace. „Celkově kvalita ovzduší na Pardubicku není dobrá a elektrárna Chvaletice je největší znečišťovatel v kraji. Je dokázáno, že ročně na znečištění ovzduší zemře 70 lidí,“ říká. Podle Sáričkové to není pravda. „Greenpeace opět vyvolává paniku, počítá fiktivní mrtvoly a mává přitom podivným materiálem na úrovni špatné školní eseje, který se skládá z pouhých 14 stran, z nichž polovinu tvoří tabulky a grafy. Nepracuje s provozními daty z elektrárny, dokonce zpochybňuje platnost imisních limitů Světové zdravotnické organizace. Rozhodně nemůže být považován za seriózní odborný dokument a o dopadu elektrárny na životní prostředí neříká vůbec nic.“

Vedení elektrárny se na protesty připravuje. „Naším prvořadým cílem je za všech okolností minimalizovat hrozby, které by mohly mít dopad na zdraví a život našich zaměstnanců a dalších osob v případě, že by došlo k nezákonnému vniknutí do areálu elektrárny. Z tohoto důvodu také organizátorům akce v předstihu zasíláme upozornění a informace pro neoprávněné osoby včetně mapy s vyznačením plochy, která není určena pro bezpečný pohyb cizích osob,“ dodává Sáričková.

Reklama

Doporučované