Hlavní obsah

Plat kolem 100 tisíc čistého poslancům stačí, říká místopředsedkyně Pirátů

Olga Richterová: Poslanecký plat nesmí být něco, čím si koupíte loajalitu.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanecká funkce potřebuje vyšší plat, ale nesmí to být nefér vůči důchodcům a všem, kteří pracují za 14 tisíc čistého, říká ve Výzvě Seznamu Olga Richterová, poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů.

Článek

Když před dvěma týdny znovu jednala Sněmovna o platech politiků, největší vzrušení v sále zařídil pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Když přijdu k nám do Choltic do hospody, chci, abych se mohl podívat štamgastům do očí a říct, že já nejsem taky takový z..d, který si přidá dvacet procent,“ pravil.

Jeho stranickou kolegyni Olgu Richterovou ten výrok nepřekvapil. „Protože svého kolegu poslance velmi dobře znám, vím, že v tu chvíli byl poměrně rozčílený. Ta emoce je opravdová, usmívala jsem se,“ říká Richterová, která Ferjenčíka zná skutečně dobře - je to jeho sestra.

Méně vypjatým slovníkem se za svého kolegu a bratra staví. „Fér by byl nárůst o 10 procent. Nemáme dost peněz na odborné zázemí, asistenty, ale máme přitom kontrolovat ministerstva,“ argumentuje Richterová.

Co si vlastně Piráti slibují od vyšetřovací komise k privatizaci OKD, v jejímž čele sedí jejich poslanec Lukáš Černohorský? Povede se jim předvést za asistence policie podnikatele Zdeňka Bakalu? A jak se ve Sněmovně žije mladé matce dvou malých dětí? Podívejte se na rozhovor ve videu nahoře v článku.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované