Hlavní obsah

Platnost zbrojních průkazů pravděpodobně zůstane desetiletá

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Platnost zbrojních průkazů pravděpodobně zůstane desetiletá. Nezkrátí se na polovinu, jak navrhovala vláda v novele zbraňového zákona. Právo mít zbraň bude zákonem výslovně zaručeno.

Článek

Schválila to dnes Sněmovna. Novelu, která zavede do českého práva kvůli sporné zbraňové směrnici EU nové kategorie zbraní, nyní dostane k projednání Senát.

Poslanci do novely vložili ustanovení, podle něhož „právo nabývat, držet a nosit zbraň je zaručeno za podmínek stanovených tímto zákonem“. Ustanovení je reakcí na odzbrojovací tendence v rámci EU.

Předloha ve sněmovní verzi, na níž se podíleli i vládní poslanci, podle předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) „pomůže střelecké komunitě a bude nějakým způsobem reflektovat předpisy EU“. Pro upravená pravidla hlasovalo 65 z 95 přítomných poslanců.

Nová pravidla mají na rozdíl od původního vládního návrhu umožnit používat tlumiče hluku výstřelu a zaměřovače pro noční vidění, které nyní patří mezi zakázané doplňky zbraní. Poslanci také zjednodušili způsob likvidace zbraní nebo jejich prezentaci při výstavních či prodejních akcích. Norma má umožnit vystavování a přepravování zbraní při kulturněhistorických akcích, například při ukázkách historických zbraní během průvodů nebo rekonstrukcí bitev.

Novela má také jednoznačně umožnit biatlonistům a biatlonistkám viditelné nošení jejich zbraní během jejich závodů. Zákon má také zavést požadavky na střelnice. Úřady, do nichž je vstup se zbraní zakázán, by musely mít trezory pro jejich uložení. Zachování desetileté platnosti zbrojních průkazů poslanci schválili s tím, že policie bude nejméně jednou za pět let prověřovat, zda držitel průkazu splňuje zákonné, zejména zdravotní podmínky.

Sněmovna na návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) doplnila novelu o další evropskou úpravu, která se týká technických požadavků na poplašné a signální zbraně a pro označování palných zbraní. Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) naopak neprosadil zrušení pasáže, podle níž by kvůli situaci v Turecku mohl zbrojní průkaz v Česku získat občan jiného členského státu NATO, případně i z jiných zemí EU.

Dosavadní kategorie zbraní se podle vládního návrhu rozšíří o dvě nové. Budou do nich spadat legálně vlastněné zbraně, u nichž například majitelé dosud neměli ohlašovací povinnost, a nemusely tak být zaregistrovány. Týká se to například historických, znehodnocených nebo plynových zbraní, které budou nově spadat do přísnější kategorie. Kolik takových zbraní budou muset jejich majitelé nově zaregistrovat, podle podkladů není jasné. Jejich počty se odhadují na desetitisíce až statisíce.

Reklama

Doporučované