Hlavní obsah

Plzeňská chráněná památná alej Kilometrovka projde obnovou, hrozí jí rozpad

Foto: Seznam Mapy

Ilustrační foto.

Reklama

Rozsáhlou dlouholetou obnovou projde postupně část chráněné památné aleje Kilometrovka v Plzni. Zásah je nutný, protože více než 130 let staré aleji, která je významným krajinářským prvkem, hrozí rozpad.

Článek

Řada stromů v aleji vedoucí údolní nivou Mže od Kalikovského mlýna k Lochotínskému parku u zoologické zahrady je ve špatném stavu. V takzvaném ochranném pásmu Kilometrovky budou odborníci pracovat už letos na podzim, postupná regenerace a záchrana je naplánovaná na roky 2025 až 2035.

Obnova se bude týkat asi 170 metrů dlouhého úseku aleje pod Lochotínským parkem. Odborníci tam podrobili stromy důkladnému průzkumu. „Jejich zdravotní stav a jeho vliv na provozní bezpečnost byl vyhodnocován i pomocí dat získaných z měření akustickým tomografem, který zobrazuje rozsah poškození a dutin uvnitř kmenů jednotlivých stromů,“ popsala arboristka městské organizace Správa veřejného statku města Plzně Kamila Kindlová. Hlavními dřevinami daného úseku jsou převážně letité olše. „Bohužel, často v důsledku infekce dřevními houbami, mají četné defekty a také dutiny a představují bezpečnostní riziko. Zejména u olší dochází často k horizontálním zlomům v destruovaném dřevě,“ uvedla Kindlová.

Na základě dat získaných z průzkumu vznikl obsáhlý návrh pěstebních opatření v určené části aleje i v jejím ochranném pásmu. Materiál navrhuje regenerovat vybraný úsek pokácením kompaktního porostu z ochranného pásma aleje a v průběhu tří etap v letech 2025 až 2035 postupně obměňovat provozně nebezpečné stromy novými výsadbami. Postupně by se mělo pokácet až 20 stromů a současně nově vysadit 42 nových alejových stromů. Začne se pracovat v ochranném pásmu, kde odborníci vykácí porosty. Uvolní se tak koruny stromů v aleji a celý úsek se prosvětlí. Nově vysazené stromy tak budou mít dobré podmínky pro perspektivní růst.

Kvůli zarůstání aleje a jejího ochranného pásma je Kilometrovka pod drobnohledem odborníků už delší dobu. Na mnoha místech a po obou stranách aleje náletové dřeviny postupně vrůstají do korun alejových stromů, takže se celá alej postupně mění ve vysoký, hustý a neprůhledný porost dřevin. „Nálety tak ale příliš konkurují v nárocích na světlo, vodu a živiny, což neprospívá letitým stromům aleje a zejména nově vysazeným stromům,“ řekla Kindlová. Nedostatečná péče by podle ní mohla být pro památnou alej fatální.

Kilometrovku vyměřil na lochotínských loukách okrašlovací spolek v roce 1892 a o rok později byla vysázena. Vzniklo tak dvouřadé stromořadí s výhledy do krajiny. Dnes je 1077 metrů dlouhá alej oblíbenou pěší i cyklistickou trasou. Od roku 1987 je chráněna jako krajinná dominanta. Rostlo v ní víc než 200 stromů, převážně olší, jasanů a lip s obvodem kmene až 595 centimetrů. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu nechal magistrát v letech 2008 a 2009 pokácet kolem 50 stromů a zčásti je nahradit novou výsadbou.

Reklama

Související témata:

Doporučované