Hlavní obsah

Pro Izrael a Hamás začalo platit příměří. Palestinci slaví v ulicích

Foto: Profimedia.cz

Záběr z oslav v ulicích Gazy.

Reklama

Od 02:00 tamního času platí klid zbraní mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Ten po 11 dnech ukončil nejhorší boje od posledních střetů v roce 2014. Ulice ožily oslavami.

Článek

Palestinské raketové útoky na Izrael podle agentury Reuters pokračovaly i těsně před očekávaným začátkem účinnosti příměří, zatímco Izrael provedl ještě nejméně jeden nálet. Židovský stát nejdříve informaci o načasování klidu zbraní oficiálně nepotvrdil, čas zmiňovaný Hamásem a několika médii včetně egyptské státní televize nicméně ve čtvrtek večer anonymně uvedl i člen izraelského kabinetu.

V ulicích Gazy pak s druhou hodinou ranní vypukly pouliční oslavy, kdy mnozí podle agentury AP pálili ze zbraní do vzduchu. Hlavní ulice zaplnila auta, řidiči troubili a pasažéři mávali vlajkami z oken. Z amplionů mešit zaznívala slova o vítězství odporu proti okupaci, uvádí Reuters.

Ve čtvrti Tel al-Hawa ve městě Gaza podle Reuters lidé uvedli, že slaví svou bezpečnost a to, co považují za své vítězství. Oslavy na některých místech doprovázely také ohňostroje, které bylo možné vidět třeba ve čtvrti Šejch Džarach ve východním Jeruzalémě.

„Naše prsty jsou na spouštích a jsme připraveni znovu bojovat, ale nyní budeme slavit s našimi lidmi,“ sdělil Reuters jeden z oslavujících, který odmítl poskytnout jméno. Jiný z dotázaných, třicetiletý Ahmed Amer, pak připomněl smutné následky bojů pro některé z Palestinců, přesto však prý plánuje slavit.

Izraelské bombardování v posledních dnech v Gaze způsobilo obrovské škody, přičemž místní zdravotničtí činitelé hlásí 232 mrtvých a dalších přes 1 900 zraněných. Desítky tisíc lidí kvůli bojům čelí vysídlení a ke čtvrtečnímu dni Vládní mediální kancelář v Gaze uvedla, že materiální ztráty, které Pásmo Gazy utrpělo, činí více než 322 milionů dolarů, napsal web stanice Al-Džazíra.

V Izraeli si raketové útoky palestinských radikálů vyžádaly 12 obětí a ochromily život v židovském státě. Na obou stranách jsou hlášeny také dětské oběti. Podle AP poslední kolo bojů, které začalo 10. května, skončilo stejně jako ta předchozí bez větších výsledků pro jednu či druhou stranu.

Zástupci Hamásu hovoří o vítězství, zatímco čelí dopadům posledních dní na území, které už předtím trápila chudoba a nezaměstnanost. Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zase schválení příměří oznámila s tím, že dosáhla „v operaci významných úspěchů, z nichž některé jsou bezprecedentní“. Prakticky okamžitě ale začal Netanjahu sklízet kritiku za to, že bojovou operaci údajně zastavil příliš brzo.

Obě strany uvedly, že jsou připravené odpovědět na jakékoli porušení nového příměří. Egypt, který dohodu zprostředkoval, ohlásil vyslání dvou delegací, jež budou dohlížet na její dodržování.

Diplomatického snažení se zúčastnily také Spojené státy a šéf americké diplomacie Antony Blinken ohlásil, že v nejbližších dnech sám do regionu zavítá. Na Twitteru uvedl, že se těší na setkání s izraelským ministrem zahraničí Gabim Aškenazim a s „dalšími izraelskými, palestinskými a regionálními lídry“.

K posledním událostem už se vyjádřil i americký prezident Joe Biden, kterého o vývoji situace informoval jak Netanjahu, tak zástupci Egypta. Na Twitteru vyjádřil „upřímnou soustrast všem rodinám, izraelským i palestinským, které ztratily své blízké“, a vyjádřil naději na úplné uzdravení zraněných.

„Věřím, že si Palestinci a Izraelci zaslouží žít bez rizika a bezpečně a užívat si stejných měřítek svobody, prosperity a demokracie. Má administrativa bude za tímto účelem pokračovat v naší tiché a neúnavné diplomacii,“ uvedl Biden v krátkém televizním prohlášení.

K vývoji se již vyjádřil také britský ministr zahraničí Dominic Raab, který vyzval všechny strany, aby se zasadily o trvalost klidu zbraní. Vyjádření Izraele a Hamásu nicméně naznačují nesoulad v přístupech k novému příměří.

Úřad izraelského premiéra totiž mluvil o prosté výměně „klidu za klid“ bez dalších podmínek. Představitelé Hamásu ovšem vznáší požadavky týkající se jeruzalémské mešity Al-Aksá a východního Jeruzaléma. „Dějiny izraelsko-palestinských bojů jsou plné dohod, které nedokázaly vyřešit základní neshody,“ připomíná pak americký list The New York Times.

Do Izraele ve čtvrtek odcestoval také český ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který se setkal jak s izraelským premiérem Netanjahuem, tak se svým izraelským protějškem Gabim Aškenazim. Návštěva měla vyjádřit podporu Izraeli jakožto českému spojenci. To také izraelská strana několikrát ocenila.

Reklama

Doporučované