Hlavní obsah

Po otci i syn. Bin Ládin junior je na seznamu mezinárodních teroristů

Hamza bin Ládin pokračuje ve stopách svého otce Usámy.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Spojené státy zařadily na černou listinu mezinárodních teroristů nejmladšího syna zabitého vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina.

Článek

Hamza bin Ládin, narozený zřejmě roku 1989 v Saúdské Arábii, se stal oficiálním členem al-Káidy v roce 2015. Vloni zveřejnil zvukovou nahrávku, ve které vyzval muslimy k páchání teroristických útoků v západních metropolích, konkrétně ve Washingtonu, Tel Avivu a Paříži.

USA dospěly k závěru, že Hamza bin Ládin pokračuje ve šlépějích svého otce a aktivně se angažuje v teroristické činnosti. Proto tedy představuje, stejně jako před lety jeho otec, hrozbu pro USA.

Analytici navíc označují Hamzu jako „korunního prince" a možného budoucího vůdce al-Káidy. Jeho jméno bylo zařazeno na seznam nebezpečných teroristů.

Usámův oblíbený syn

Hamza je synem Usámy bin Ládina a Khairiah Sabarové, která byla zajata během honu na Usámu v roce 2011. V té době však Hamza v Pákistánu již nebyl. Podle dopisů, které se našly v domě Usámy bin Ládina, Američané vyvodili, že Hamza odešel zhruba před osmi lety.

Nyní je však podle profesora Fawaze Gergese, experta na politiku na Blízkém východě, mladý Hamza novou tváří al-Káidy. „Je charismatický a u svých druhů velice populární,” uvedl Gerges pro BBC.

Hamzovo jméno se nyní objevuje spolu se jménem jeho nevlastního bratra Saada na seznamu nebezpečných teroristů.

Reklama

Doporučované