Hlavní obsah

Po šikaně seniorů má Slunečnice další problémy. Ministryně jde po řediteli

Na poměry v domově Slunečnice před dvěma lety upozornila série reportáží Seznam Zpráv, teď přišla s vážnými odhaleními ministerská kontrola.

Reklama

„Nálezy naší kontroly jsou zásadní,“ říká ministryně Jana Maláčová a s ostravským magistrátem jako zřizovatelem domova pro seniory Slunečnice zahájila přestupkové řízení.

Článek

Odhalení šikany seniorů v největším domově pro seniory v Moravskoslezském kraji má dodnes dohru na policii.

Stíhány jsou kvůli ní dvě pečovatelky, které se podle odhalení v investigativních reportáží Seznam Zpráv chovaly velmi hrubě k ubytovaným klientům.

Ředitel domova Slunečnice Radek Baran však skandál odhalený v reportážní sérii s názvem Ve stínu Slunečnice ustál. Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) se jako zástupce zřizovatele domova a nejvyšší nadřízený za ředitele postavil. „Abych řekl pravdu, soft manažerské schopnosti pana ředitele jsme teď neměli příliš času zkoumat a vyhodnocovat,“ uvedl před rokem v době covidové pandemie, která naplno zasáhla i zmíněný domov seniorů.

Do Slunečnice však letos v květnu přišla kontrola z Ministerstva práce a sociálních věcí. A to právě proto, že za poslední dva roky – od zveřejnění reportáží – si lidé poměrů v tomto zařízení víc všímali a posílali znepokojující vzkazy.

„Na Slunečnici dostáváme neustále stížnosti. Pořád se někdo ozývá. Je to nesrovnatelné s jakýmkoliv jiným podobným zařízením v republice,“ říká ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Hloubková kontrola, kterou vyslala do Slunečnice před třemi měsíci, podle ní řadu z podnětů od veřejnosti potvrdila.

„Od 16. srpna vedeme přestupkové řízení, oni teď mají patnáct dnů na to, aby podali rozklad,“ říká Maláčová. Řízení může skončit pro zřizovatele domova Slunečnice, magistrát města Ostravy, pokutou.

„Fuj, prase, zase smrdíš!“ Připomeňte si reportáže Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

Co konkrétně kontrola odhalila, lze ze slov ministryně sociálních věcí shrnout do několika bodů.

Bylo například zjištěno, že u části klientů udělal personál opatření, jimiž omezil jejich pohyb. U některých klientů byl upraven způsob podávání léků, aniž o tom lékař vedl přesnou evidenci.

„Toto už jsou vážné prohřešky,“ komentuje to Jana Maláčová.

Podle kontrolorů také v domově obecně platí, že je zde k dispozici málo personálu, na směně pracuje čtyři až pět lidí a na noční směně pouze jeden. „To je naprosto nepřiměřené druhu poskytované péče,“ říká ministryně, podle níž se pak personál věnuje jiným věcem, než by měl. Pečovatelky se primárně starají o úklid, přitom jejich prací je hlavně péče o klienty.

„Ti lidé, co tam pracují, se snaží udržet provoz, ale pak nemají kapacitu na to, aby se klientům věnovali, mluvili s nimi, starali se o ně. To je ta nejdůležitější součást péče.“

Ministryně Maláčová uvedla, že už kvůli zjištěním svých kontrolorů požádala ostravského primátora Macuru, aby ředitele Slunečnice odvolal. „Já sama bych při tak dlouhém a velmi problematickém řízení tak důležitého zařízení postupovala,“ řekla.

Ministerstvo sociálních věcí má totiž sice právo do zařízení jako porubská Slunečnice vyslat kontrolu, avšak o případných personálních opatřeních nemůže rozhodnout, protože není zřizovatelem.

Ostravský primátor Tomáš Macura se o závěru ministerské kontroly i apelu ministryně Maláčové na odvolání ředitele dozvěděl minulý pátek odpoledne od Seznam Zpráv. „Zatím se ke mně nic nedoneslo, musím si k tomu zjistit podrobnosti,“ řekl tehdy.

Po víkendu – v pondělí dopoledne – dostal podklady z ministerstva na stůl. „Protokol o inspekci má asi 90 stránek, takže se s tím musím teprve podrobně seznámit,“ uvedl pak včera odpoledne primátor Macura. Nechá si předložit informace jak od ředitele Barana, tak od svého náměstka pro sociální záležitosti Zbyňka Pražáka (KDU-ČSL), který byl dosud na dovolené.

„Pokud jde o setrvání pana ředitele Barana ve funkci, pokud mu neprokážu nějaké pochybení, jsem zvyklý za svými lidmi stát,“ řekl primátor Ostravy. Dodal, že požádá ministryni Maláčovou, aby mu konkrétně uvedla, v čem ředitel pochybil a proč by měl z funkce odejít.

Ředitel Slunečnice Radek Baran, který je ve funkci už přes dvacet let, na dotazy Seznam Zpráv uvedl, že je připraven na odchod. „Je možné, že to nastane: že budu odejit, nebo i odejdu já. Ta kontrola ministerstva otevírá spoustu dalších otázek, které je třeba řešit se zřizovatelem. Budeme se muset nad tím zamyslet, předělat tyto vnitřní normy a předělat to, jak to chce ministerstvo,“ řekl.

Mluvil zejména o nedostatku personálu a o slabě obsazených nočních službách, kdy opravdu jeden pečovatel či jedna pečovatelka nemůže zvládnout potřeby všech klientů.

„Budu psát žádost o navýšení, uvidíme, jak to dopadne. Už dříve jsem po zřizovateli požadoval více lidí v přímé péči a nebylo nám vyhověno,“ uvedl ředitel Baran.

Všechny díly ze série Ve stínu Slunečnice

1. díl: „Fuj, zase smrdíš!“ Reportéři Seznamu se skrytou kamerou v domově seniorů

2. díl: „Stáhli mi kalhotky na chodbě plné lidí.“ Seniorky popisují dění ve Slunečnici

3. díl: „Babička mi málem umřela v náruči.“ Infiltrace reportérů v domově seniorů

4. díl: „Odejděte, nebo volám policii!“ Sestra vyhodila reportéry s důkazy o ponižování seniorů

5. díl: Jste manipulátoři, vyslechli si reportéři. Důkazů šikany seniorů přibývá

6. díl: „Nedáte, nemáte.“ Obálky s penězi jako vstupenka do domova seniorů

7. díl: Babička na tom byla zle, za místo v domově jsem nabídla 100 tisíc

8. díl: „Chcípni,“ píší ošetřovatelce. Útočí na ni, že nemlčela o šikaně seniorů

Případ šikany seniorů, respektive nevhodného chování části personálu ke klientům, na které před dvěma lety upozornila série reportáží Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice, dodnes řeší ostravská kriminální policie.

Dvě pečovatelky byly už loni obviněny z trestného činu týrání svěřené osoby a jejich stíhání trvá. „Probíhají další výslechy. Byly zadány znalecké posudky k vyšetřovaným osobám, dlouho se na ně čekalo,“ vysvětluje dlouhý proces vyšetřování ostravská státní zástupkyně Jiřina Navrátilová. Kdy a jak se fáze trestního stíhání posune (buď zastavení stíhání či podání obžaloby k soudu), si netroufala tvrdit.

Ředitel Baran uvedl, že je policii při vyšetřování plně k dispozici: „Dáváme jim všechny podklady, které potřebují.“

Případ dál sledujeme.

Reklama

Doporučované