Hlavní obsah

Počet obětí masivního kyberútoku roste. V pondělí bude hůř, varují experti

Páteční kyberútok zasáhl 200 000 počítačů ve 150 zemích. Expert varuje, že v pondělí přijde další.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Velký kybernetický útok od pátku zasáhl podle Europolu 200 000 počítačů v nejméně 150 zemích. Počítačový expert, který pomáhal se zastavením šíření viru WannaCry, v rozhovoru pro BBC varoval před dalším útokem.

Článek

Britský počítačový expert, který se podílel na zastavení pátečního útoku, zůstává v anonymitě a je znám pouze pod přezdívkou MalwareTech. Pravděpodobně podle něj dojde k dalšímu útoku, který bude nezastavitelný. Další velký kyberútok by podle něj mohl přijít už v pondělí.

„Zastavili jsme jeden útok, ale přijde další a ten už nezastavíme. Je v tom hodně peněz a útočníci mohou zaútočit znovu bez velké námahy, stačí jim změnit kód. Je pravděpodobné, že to udělají, možná ne tento víkend, ale pravděpodobně v pondělí ráno,” řekl BBC MalwareTech.

Páteční útok viru WannaCry nejvíc zasáhl britský zdravotnický systém, automobilku Renault, ruské banky, společnost FedEx, univerzity v Řecku nebo Itálii a zasažena byla i Česká republika.

Ředitel Europolu Rob Wainwright se domnívá, že bilance infikovaných počítačů ještě poroste.

„Čísla stále stoupají, bojím se, že se zvednou, až lidé v pondělí přijdou do práce a zapnou počítače," varoval.

Wainwright řekl, že většina obětí peníze požadované za odblokování počítačů nezaplatila. Podle analytiků BBC bylo zatím zaplaceno v přepočtu zhruba 690 000 korun.

Virus útočí zejména na počítače používající operační systém Windows XP společnosti Microsoft. Systém Windows 10 zasažen není.

Dopady masivních kybernetických útoků ve světě a českým postupem zajišťování kyberbezpečnosti se bude v pondělí zabývat i Bezpečnostní rada státu. Na Twitteru to v neděli uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jak se randsomware dostane do vašeho počítače a co s tím dělat? Odpovídá odborník na bezpečnost na internetu Filip Chytrý z antivirové společnosti Avast.Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované