Hlavní obsah

Počet osobních bankrotů byl v srpnu nejnižší za poslední rok a půl

Ilustrační fotografie.

Reklama

V srpnu letošního roku bylo vyhlášeno 48 bankrotů obchodních společností, 517 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 281 osobních bankrotů. Doposud je ale chránil Lex COVID. Počet návrhů na bankrot se proto může od září zvýšit.

Článek

V srpnu bylo v Česku vyhlášeno 48 bankrotů obchodních společností, o šest méně než v červenci. Rovněž bylo vyhlášeno 517 bankrotů podnikatelů, o 88 méně než v předchozím měsíci. Počet byl nejnižší od června minulého roku, kdy vstoupila v účinnost novela insolvenčního zákona. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Počet návrhů na bankrot obchodních společností v srpnu stoupl o pět na 58. Počet návrhů na bankrot podnikatelů se meziměsíčně snížil o 12 na 558. „Počet návrhů na bankrot obchodních společností je od května výrazně nižší, než bylo dosud obvyklé. Na bankroty má velký vliv Lex COVID, který poskytuje ochranu dlužníkům. Mimo jiné stanoví, že soudy nebudou přihlížet k věřitelským insolvenčním návrhům. Tato přechodná lhůta skončila 31. srpna. Od září proto můžeme očekávat růst počtu návrhů na bankrot firem a se zpožděním několika měsíců také růst počtu firemních bankrotů,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V srpnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodu (12), dále ve zpracovatelském průmyslu (devět) a v dopravě a skladování (sedm). Co se týče krajů, bylo nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v Praze (17) a deset v Jihomoravském kraji. Žádný firemní bankrot obchodních společností nebyl vyhlášen v Olomouckém, Pardubickém a Ústeckém kraji.

Nejvíce podnikatelských bankrotů bylo vyhlášeno v obchodu (117), ve stavebnictví (101) a v ostatních činnostech (70). Co se týče krajů, bylo nejvíce bankrotů podnikatelů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (70) a v Praze (58). Nejméně jich bylo naopak vyhlášeno v Karlovarském kraji (13) a na Vysočině (16).

V srpnu bylo také vyhlášeno 1 281 osobních bankrotů, návrhů na osobní bankrot bylo podáno 1 377. Počet bankrotů se oproti červenci snížil o 110 a byl vůbec nejnižší od června roku 2019, kdy vstoupila v účinnost novela insolvenčního zákona. Počet návrhů na osobní bankrot se meziměsíčně snížil o 166.

„V srpnu bylo vyhlášeno o 40 procent méně osobních bankrotů než o rok dříve a jejich počet se blížil hodnotám před účinností novely insolvenčního zákona,“ upozorňuje Věra Kameníčková. Nejvíce osobních bankrotů bylo v srpnu v Moravskoslezském kraji (223), v Ústeckém kraji (158) a v Jihomoravském kraji (154).

Reklama

Doporučované