Hlavní obsah

Podílel se na záchraně thajských fotbalistů, nyní potápěč potřeboval pomoc sám

Britský potápěč se ztratil v jeskyni v USA.Video: WKRN, Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Josh Bratchley se ztratil v zatopené jeskyni při rozmisťování vodicího lana. Na pomoc přijeli specializovaní potápěči, kteří ho po asi hodinovém pátrání našli.

Článek

Britský potápěč, který loni pomáhal vyprošťovat mladé fotbalisty uvízlé v jeskyni v Thajsku, sám potřeboval záchranu. Stalo se to poté, co se ztratil v zaplavené podzemní chodbě u jeskyně na severu amerického státu Tennessee, informuje na svých internetových stránkách britský list The Guardian.

Josh Bratchley byl součástí skupiny britských potápěčů, která v posledních dnech prozkoumávala jeskyni Mill Pond Cave u městečka Gainesboro. Rozmisťovali v ní nové vodicí lano. Když se spolu s nimi v úterý odpoledne nevynořil a nedokázali ho sami najít, zavolali pomoc. Na místo dorazili specializovaní potápěči z Arkansasu a Floridy. Ti ho našli ve středu v podvečer po asi hodinovém pátrání.

Bratchley byl v dobrém fyzickém i psychickém stavu. „Jediná věc, kterou po návratu na povrch chtěl, byl kus pizzy,“ řekl místním médiím Derek Woolbright, který se na záchraně Bratchleyho podílel. V jeskyni se Britovi podařilo najít nebývale velkou vzduchovou kapsu. Dostal se z vody, čímž předešel podchlazení. Odborníci podle amerických médií upozornili na to, že k přežití mu pomohlo do značné míry i to, že zachoval klid.

Bratchley, povoláním meteorolog, byl součástí britského týmu potápěčů, kteří loni v létě pomohli zachránit 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra uvízlých v jeskynním komplexu na severu Thajska. Mladí sportovci v zatopené jeskyni strávili více než dva týdny. Britským záchranářům se pak za jejich čin dostalo řady poct.

Reklama

Související témata:

Doporučované