Hlavní obsah
Online

Ve čtvrtek přijde velké otvírání. Pravidlo 15 metrů zůstává

Záznam tiskové konference po jednání vlády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Otevřít mohou obchody, restaurace i služby. Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda jednala o rozvolňování pravidel. Obchody, restaurace i služby mohou otevřít ve čtvrtek, podniky musí dodržet pravidlo 15 metrů čtverečních na zákazníka. Ruší se zákaz vycházení a prodejny se otevřou také v neděli.

- Venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech

- Za neděli v Česku přibylo 708 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 4 565 a 689 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných tak v poslední době s mírnými výkyvy klesá. V minulých týdnech prudce poskočila i čísla uzdravených, v současné době je jich podle statistiků přes 440 tisíc.

- Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo na 57 bodech, sedmý den se tak drží v prostředním z pěti stupňů pohotovosti. Rizikové skóre PES pro hlavní město zůstává třetím dnem na 42 bodech, šest krajů však zůstává nad 60 body.

  • Rychetský: Uzavření hranic pro vycestování bylo protiústavní

    Jarní uzavření hranic pro vycestování z České republiky, k němuž přistoupila vláda na začátku pandemie koronaviru, bylo podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského absolutně protiústavní. Řekl to dnes v rozhovoru pro Českou televizi. Kabinet Andreje Babiše (ANO) dočasně zavřel hranice od 16. března po vyhlášení prvního nouzového stavu. Zakázal tehdy nejen vstup cizinců do země, ale také výjezd českých občanů do zahraničí.

  • Miliony za napuštění: Jak se provozovatelé bazénů připravují na rozvolnění?

    Na otevření se naplno připravují také fitness centra, posilovny, bazény. Vláda znovuotevření provozů povolila nedělním rozhodnutím, že Česko přejde ve čtvrtek do třetího stupně opatření PES.

  • Za neděli zatím potvrzeno 708 nových případů. Počet hospitalizovaných klesá

    Za neděli v Česku přibylo 708 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 4 565 a 689 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných tak v poslední době s mírnými výkyvy klesá. V minulých týdnech prudce poskočila i čísla uzdravených, v současné době jich je podle statistiků přes 440 tisíc.

  • Nezávislost krajských hygien končí, vláda chystá jeden úřad

    Během epidemie koronaviru se ukázalo, že svébytnost krajských hygienických stanic může komplikovat účinný boj s nákazou. Vláda má už na stole novelu, která zavede centrální Státní hygienickou službu.

  • Praha zahájí řízení s restaurací i klubem, hrozí jim pokuty

    Pražský magistrát zahájí správní řízení s provozovateli restaurace v Kunraticích a nočního klubu v centru Prahy, kteří v minulých dnech i přes zákaz otevřeli. ČTK to napsal mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Fyzickým osobám hrozí pokuta až dva miliony korun, firmám až tři miliony korun.

    V hlavním městě se v minulých dnech otevřely dva podniky, které podle platných epidemických nařízení vlády měly zůstat zavřené. Majitel zprovoznil restauraci Šeberák v pražských Kunraticích, chtěl vyjádřit nesouhlas s podle něj chybným postojem vlády vůči podnikatelům. Policie také v noci na sobotu zasahovala v centru Prahy v klubu, kde se konala nelegální party a které se zúčastnilo přes sto lidí, hlavně cizinců.

    „Od počátku jsme v kontaktu s policií. Případy se budeme zabývat, jakmile nám je policie předá. Následně zahájíme správní řízení,“ napsal ČTK Hofman. Doplnil, že fyzickým osobám hrozí pokuta od 20 000 do dvou milionů korun, právnickým osobám až tři miliony korun. „V případě restaurace Šeberák, kde docházelo k vědomému ohýbání zákona, může být situace složitější a může se tím zabývat vice orgánů. V případě otevřeného baru je možné, že například hygiena bude ještě řešit nenošení roušek,“ dodal mluvčí.

  • HK oceňuje rozhodnutí vlády, chce změnit systém podpory firem

    Hospodářská komora oceňuje, že vláda představila jasný plán uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Zároveň navrhuje změnit systém podpory pro podnikatele podle německého vzoru, kdy se podpora vyplácí podle tržeb.

  • Svaz obchodu kritizuje nepředvídatelnost

    Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) vítá rozhodnutí vlády o uvolnění podnikání od čtvrtka. Obchodníci se tak budou moci připravit na druhý adventní víkend a zbytek předvánočního období. Kroky vlády by podle prezidenta SOCR Tomáše Prouzy měly být ale předvídatelné, postaveném na fungujícím modelu protiepidemického systému (PES).

  • Fiala: Je dobře, že končí diskriminace malých podnikatelů

    Předseda opoziční ODS Petr Fiala vítá plánované rozvolnění opatření proti koronaviru.

    Ocenil také, že kabinet, který dnes opatření od čtvrtka příštího týdne zmírnil, rozhodoval konsenzuálně. Čtvrtkem podle předsedy občanských demokratů snad skončí diskriminace malých prodejců, ti musí mít v současnosti zavřeno. Fiala to řekl v diskuzi na televizi Prima.

  • Od hospod přes kadeřnictví až po bohoslužby. Co všechno se mění?

    Vláda rozhodla o tom, že Česko přejde ve čtvrtek do třetího stupně opatření PES. S omezeními se tak budou moci od čtvrtka otevřít obchody, služby i restaurace. Přinášíme přehled toho, co bude v Česku platit.

  • Blatný: Požádáme znovu o prodloužení nouzového stavu

    Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) znovu požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Nyní platí do 12. prosince.

    Ministr počítá s tím, že v té době bude stále platit třetí rizikový stupeň protiepidemických opatření, do kterého země sestoupí ve čtvrtek 3. prosince.

    Bez nouzového stavu by podle Blatného nebyla opatření vymahatelná. Novinářům dnes po mimořádném jednání vlády řekl, že připravuje pro premiéra Andreje Babiše (ANO) podrobný materiál pro jednání s poslanci. Na žádost jsou nicméně ještě dva týdny čas, poznamenal.

  • Rezort zdravotnictví bude vyvracet dezinformace o pandemii

    Ministerstvo zdravotnictví bude od pondělí pravidelně informovat o nejčastějších dezinformacích kolem pandemie koronaviru. Komplexní komunikační kampaň k vysvětlování opatření proti šíření koronaviru podle ministra zdravotnictví Jana Blantího začne až v příštím roce, protože podle ministra nelze počítat s výsledkem výběrového řízení dříve než 1. ledna. Vláda na komunikační kampaň schválila 50 milionů korun na konci října.

  • Školy se na nový systém adaptují pomaleji

    „Od tohoto pondělí dochází k plné realizaci stupně čtyři. Protože by bylo nesmyslné od čtvrtka provést nějakou další změnu, tak pan ministr Robert Plaga předpokládá, že k tomu přechodu na číslo tři dochází nejdříve příští pondělí,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný na nedělní tiskové konferenci.

  • Blatný: Následky rozvolnění uvidíme za 14 dní

    Podle ministra zdravotnictví bude vláda schopna vidět následky rozvolnění nejdříve za dva týdny. „Nejdříve za dva týdny budeme schopni vidět změny. Věříme, že to bude v době, kdy systém drobné změny unese bez zaváhání a v kombinaci s opatřeními ji budeme moci bránit nebo snižovat,“ řekl ministr zdravotnictví k tomu, kdy budeme moci vidět výsledky zavedených opatření.

  • Havlíček: Otevřením končí kompenzace nájemného

    „Všichni, kteří byli postiženi, měli zavřeno a měli platit nájemné, tak po celou dobu uzavření měli ze sta procent uhrazeno nájemné. To otevřením končí,“ řekl k podpoře ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

  • Ve fitness centrech a posilovnách od čtvrtka s rouškou

    Od čtvrtka budou v provozu také fitness centra a posilovny. Budou fungovat ve stejném režimu, jaký je nastavený v obchodech – tedy jeden člověk na patnáct metrů čtverečních. „Skupinové fitness lekce budou v režimu 9+1,“ uvedl ministr Havlíček. Všichni sportovci budou muset mít ve vnitřních prostorách nasazenou roušku. Výjimku budou mít pouze profesionální sportovci, kteří jsou pravidelně testování, komentoval ministr Blatný. „Všichni ostatní sportovci budou mít při tréninku i při zápase roušky. Právě hluboký výdech při fyzické aktivitě a další fyzické projevy těla jsou rizikové.“

  • Blatný: Do konce roku 3. stupeň neopustíme

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný nepředpokládá, že by se pandemická situace do konce roku zlepšila do té míry, že by Česko rozvolnilo opatření ze 3. stupně do 2. stupně.

  • Zaorálek: Od čtvrtka se otevřou galerie, muzea nebo knihovny

  • Jídelní koutky v obchodních centrech budou fungovat jen s okénkem

    V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, restaurace v nich budou smět vydávat jídlo přes okénko pouze s sebou.

    Dětské koutky zůstanou zavřené.

Reklama

Hlavní zprávy