Hlavní obsah

Pohřeb ženy, kterou přejelo auto v Charlottesville. Ke hřbitovu se svolali i rasisté

Pohřeb Heather Heyerové, která zemřela pod koly auta při rasových násilnostech v americkém CharlottesvilleVideo: AP

 

Reklama

Administrátor zablokovaného neonacistického webu The Daily Stormer nabádá uživatele na dark webu, aby dorazili na pohřeb.

Článek

Jedna z nejvlivnějších amerických neonacistických stránek svolává demonstraci na pohřeb Heather Heyerové, píše britský The Independent. Dvaatřicetiletou ženu zabil James Fields, který vjel do demonstrantů v Charlottesville.

Web The Daily Stormer od pondělí nefungoval, protože na něj zaútočila hackerská skupina Anonymous. Provozovatel serveru jim navíc zrušil doménu. Stránka se tak přesunula na takzvaný dark web.

Administrátor stránek Andrew Auernheimer pod přezdívkou Weev instruoval uživatele, aby si o obřadu „něco vyhledali“.

„Chci tam dostat lidi,“ píše Auernheimer podle snímku obrazovky, který na Twitteru zveřejnila novinářka Laura Loomerová.

Násilnosti vyvolané bělošskými extremisty v Charlottesville skončily smrtí tří lidí. Mimo Heyerové zemřeli při pádu vrtulníku i dva policisté. V souvislosti s událostí se pod tlak veřejnosti dostal i americký prezident Donald Trump, který neodsoudil počínání ultrapravicových skupin. Po dvou dnech vzrůstající kritiky se proti nim ale jasně vymezil.

Tři mrtví při rasových nepokojích ve Virginii (Video: Ruptly). Video: Ruptly

Reklama

Doporučované