Hlavní obsah

Pokroky v testování: rychlé testy za polovic a PCR může urychlit robot

Podívejte se, jak fungují rychlejší testy na covid a robot, který jich vyhodnotí 2000 za den.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Už ve čtvrtek mají být k dispozici nové testy na covid: odběry ze slin, šetrnější, levnější a rychlejší než výtěry z nosohltanu. Laboratoře na PCR testy by se pak mohly inspirovat na Tchaj-wanu – robot jich zpracuje tisíce denně.

Článek

Proteinové rychlotesty ze slin, nebo jinak řečeno LAMP-testy, ukážou výsledek už za necelou hodinu. Stačí k nim jenom zařízení, které umí udržet teplotu potřebnou k reakci po smíchání vzorku s danými enzymy, tedy inkubátor. Nová metoda českobudějovické firmy Protean vykazuje podle validační zprávy přesnost 95 až 98 procent.

Foto: Protean

Nové testy na covid.

Vyhodnocení podle barvy

Celý proces navíc laborant zvládne provést a vyhodnotit snadno – funguje totiž pouze na principu zbarvení výsledného roztoku v teplém prostředí. A příznivá je kromě rychlosti také cena testů.

Ředitel a zakladatel firmy Protean, která testy vyvinula výlučně z tuzemských zdrojů, docent Ladislav Burýšek, pro Seznam Zprávy potvrdil, že z hlediska nákladů by mělo jít zhruba o polovinu toho, kolik se platí za PCR test. Jeho cena se momentálně pohybuje okolo 1700 korun.

Rozhodne vláda

O výsledné částce, již by měli hradit samoplátci, rozhodne Ministerstvo zdravotnictví, pro které bude testy vyrábět a distribuovat pražská společnost Aumed. Podle dřívějších informací je připravená od začátku produkovat tisíce kusů denně, čímž by se mohly testovací kapacity násobně zvýšit. Primárně se jimi budou zásobit nemocnice, posléze by ale mohla přijít na řadu i letiště nebo hraniční přechody.

Šlo by to i příjemněji

Tuzemská firma Protean už otestovala i rozšiřující a šetrnější metodu odběrů slin kloktáním, která je schválená například v Kanadě a využívá se hlavně u školáků. Ačkoliv si je docent Burýšek jistý její funkčností, v Česku jsou prý zatím validované pouze výtěry z nosohltanu. Zavedení metody, která by odebírání vzorků výrazně zjednodušila a urychlila, podle něj ztěžují administrativní úkony.

Klasické PCR testy by ovšem mohly také zrychlit. Tchaj-wan Česku přislíbil darem pět linek na výrobu roušek, které by se v listopadu skutečně měly instalovat. Teď navíc země přišla se zlepšením i při vyhodnocování vzorků na koronavirus.

Přesný rychlík z Tchaj-wanu

Robot QVS-96 tamní firmy TCI disponuje třemi chirurgicky přesnými rameny a v plném provozu zvládne chrlit až 100 výsledků PCR testů za hodinu. Tchajwanští vývojáři s ním chtějí lépe kontrolovat šíření covidu, a nejen to – s jeho pomocí doufají i v oživení ekonomiky.

„QVS-96 umí vyprodukovat okolo 2000 výsledků za den. Se stovkou takových strojů na letišti JFK (USA) nebo v Singapuru by se mohly plně obnovit lety, pasažéři by mohli bezpečně cestovat a pomoci nastartovat ekonomiku,“ vysvětluje Arvin Chen, vedoucí kontrolor tchajwanské firmy.

Rozezná chřipku od covidu

Trojramenný robot podle tchajwanské firmy přesně imituje pohyby a postupy dobře trénovaných laboratorních techniků. Kontaminace vzorků je prý vyloučená, a to i za jeho vysoké rychlosti.

To ovšem není všechno, co QVS-96 umí. „Přeprogramováním umí odhalit i chřipku. Změní způsob detekování viru. Efektivně tak odhalí, jestli je ve vzorku chřipka, nebo covid-19. To je při prevenci proti epidemii velice účinné. Nestane se pak, abyste chybně dali do karantény pacienta s chřipkou, nebo abyste přehnaně reagovali u každého případu,“ vysvětluje Lee Shih-ming, zástupce ředitele nemocnice Chung Shan.

V Tchaj-wanu robota zatím používají vybrané vládní agentury včetně Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, ale i tři nemocnice na severu ostrovního státu. V Česku se podobný nápad osvědčil při první vlně pandemie. Pipeťák z ČVUT pomáhal v Nemocnici Na Bulovce. A přestože měl pouze jedno rameno, při extrémním zápřahu zvládl i 700 testů za den.

Reklama

Doporučované