Hlavní obsah

„Pokud mě zprostí úřadu, bude to vaše chyba,“ řekl Trump svým podporovatelům a kasal se, že dělá skvělou práci

Trump v Montaně hovořil o hrozbě impeachmentu. Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump promluvil před jeho podporovateli v Montaně o hrozbě impeachmentu. Reagoval tak na sílící tlak a kritiku na jeho osobu před volbami do Kongresu. Svým podporovatelům Trump řekl, že pokud bude zproštěn úřadu, bude to jejich chyba.

Článek

Donald Trump při kampani v Montaně reagoval například na silně kritický článek v The New York Times, ve kterém údajný vysoce postavený vládní úředník popisuje personální neshody a zmatek v Bílém domě. Řekl, že není fér, aby anonym dostával takový prostor. List The New York Times by měl podle Trumpa jméno „zlověstného zbabělce“ zveřejnit.

„Tyto volby nejsou jen pro zvolení kandidáta, vy hlasujete i o tom, jaká strana bude kontrolovat Kongres. Velmi důležitá věc, velmi důležitá. Já to ani nenadhazuji, protože to vidím jako něco, co víte, vy nemáte rádi použití slůvka impeachment. Zprostíme Trumpa úřadu, řekla Maxine Watersová, zprostíme ho. On ale neudělal nic špatného. To nevadí, zprostíme ho úřadu. Zprostíme ho úřadu! Ale já se ptám, jak chcete zprostit někoho, kdo dělá skvělou práci, kdo neudělal nic špatného? Naše ekonomika je dobrá. Jak to uděláte? Jak to uděláte? Jak to uděláte? Zprostíme ho úřadu! Ale on dělá skvělou práci. Na tom nezáleží, to si zapamatujte. Dělá skvělou práci. To je jedno. Zprostíme ho úřadu,“ řekl Trump.

Poté Trump svým podporovatelům humorným tónem řekl, že pokud k impeachmentu dojde, bude to jejich chyba, protože nešli k volbám.

Dále si Trump postěžoval, že média jako The New York Times nebo The Washington Post nikdy nepřinesou „jedinou dobrou zprávu.“ Americký prezident se zmínil i o reklamě od Nike, kde figuruje americký fotbalista Colin Kaepernick. Kaepernickovo angažování budí kontroverzi vzhledem k tomu, že se v roce 2016 stal hlavní postavou protestní akce, při které hráči před zápasy poklekli při zpěvu státní hymny. Protestovali tak proti policejní brutalitě vůči etnickým menšinám.

„Nelíbí se mi, co firma Nike udělala. Nemyslím si, že je vhodné, co udělali. Já ctím vlajku. Ctím naši národní hymnu a většina lidí v této zemi to cítí stejně,“ řekl Trump.

Reklama

Doporučované