Hlavní obsah

Pokud odejde Trump, možná zákaz přehodnotíme, řekla prý britská vláda Huawei

Foto: Flickr.com - Kārlis Dambrāns

Nový britský zákaz na Huawei byl oznámen 14. července, platit má začít od příštího roku.

Reklama

Podle týdeníku The Observer měla britská vláda sdělit společnosti Huawei, že zákaz na její působení ve Spojeném království může být ještě změněn, pokud Donald Trump prohraje podzimní prezidentské volby.

Článek

V polovině července britská vláda oznámila, že čínská společnost Huawei se od příštího roku nesmí podílet na výstavbě kritické infrastruktury 5G sítí a existující věže či jejich komponenty musí zmizet do roku 2027. Teď se ale ukazuje, že nejspíše ještě nepadl konečný verdikt.

Britský týdeník The Observer s použitím anonymních zdrojů informoval, že zákaz společnosti Huawei byl částečně motivován geopolitickou situací, když na Spojené království tlačil americký prezident Donald Trump. Británie proto měla zástupcům čínské společnosti sdělit, že rozhodnutí se po podzimních prezidentských volbách může změnit, pokud prohraje současný prezident. V průzkumech Donald Trump na svého vyzyvatele Joea Bidena ztrácí.

Také labouristický poslanec Kevan Jones, člen zpravodajského a bezpečnostního výboru Dolní sněmovny, uvedl pro deník The Guardian: „Bezpečnost by samozřejmě měla být prioritou číslo jedna, ale je jasné, že toto rozhodnutí bylo přijato spíše z geopolitických důvodů, než aby zohlednilo ekonomické zájmy pro Spojené království.“

Shoda náhod, nebo účelové prohlášení

Vedoucí představitelé Huawei minulý týden uvedli, že doufají v přehodnocení celého zákazu působení společnosti, k čemuž se mohli odhodlat díky zákulisním jednáním s britskou vládou, spekuluje web The Guardian. Minulý týden totiž ministr kultury Oliver Dowden v poslanecké sněmovně prohlásil, že tento zákaz je nezvratný.

Přitom ještě na počátku roku Spojené království s Huawei počítalo. Názor se změnil, až když Spojené státy oznámily rozšiřující sankce vůči čínskému výrobci mobilních zařízení. Nově Huawei nesmí využívat technologie a ani součástky vyrobené v USA, což zvýšilo britské obavy o bezpečnost.

„Nová americká opatření omezují schopnost společnosti Huawei vyrábět důležité produkty pomocí americké technologie nebo softwaru,“ uvedl Dowden v poslanecké sněmovně. „Národní centrála pro kyberbezpečnost přehodnotila důsledky amerických akcí,“ dodal. Hlavním problémem má být nejistota v dodavatelském řetězci společnosti, který se stal kvůli sankcím USA pro Brity nečitelný.

Klidný Peking

Podivné je i to, že z Pekingu nepřichází žádná odvetná opatření proti Británii, navzdory hlasitým výhrůžkám čínských médií. Ani pro premiéra Spojeného království Borise Johnsona se nejednalo o lehké rozhodnutí – v nejistém postavení je nyní jeho slib dodat do každé britské domácnosti superrychlé širokopásmové připojení do roku 2025. Obě skutečnosti nasvědčují jakési zákulisní hře mezi britskou vládou a čínskou technologickou firmou.

Lord Jim O’Neill, ekonom a bývalý člen britské vlády z roku 2015, sdělil Guardianu, že podobná zákulisní dohoda by dávala celému převratu v kauze Huawei smysl. „Vzhledem k tomu, že se premiér nadále popisuje jako sinofil, jeden by si myslel, že se snaží minimalizovat škody. Jinak toto rozhodnutí nedává vůbec žádný smysl,“ uvedl.

Členové parlamentu za Konzervativní stranu by se však při dalším náhlém převratu politiky v této kauze nejspíš začali bouřit. Někteří vyzývají i k odstranění vlivu společnosti Huawei ze sítí 2G, 3G a 4G.

Reklama

Doporučované