Hlavní obsah

Policie má zpátky superauto. Místo nabouraného BMW dostala nové

Ukázka jízdy policejního superauta BMW i8.

 

Reklama

Podívejte se, čím bude jihomoravská policie honit silniční piráty.

Článek

Zhruba měsíc poté, co při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji havaroval policejní supervůz BMW i8, předvádí policisté jeho následovníka stejné značky.

Na letišti ve Vyškově byl také reportér Seznam Zprávy, aby vám ukázal, jak jezdí tento automobil, který si policie zapůjčila - stejně jako v případě nabouraného vozu - především pro pronásledování rychle jedoucích vozidel na dálnicích.

Koncem května se v automobilu stejné značky zranil zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš. Prezidentův protokolář si zlomil obratel a strávil několik dní v nemocnici.

Nehoda se stala ve chvíli, kdy policisté předváděli superrychlý vůz prezidentově doprovodu. Řidič vozu, policista, měl během jízdy mozkovou příhodu.

Okolnosti nehody, tedy i to, proč civilista seděl v policejním autě, vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Žádné porušení zákona nezjistila.

Nový vůz, který policie dostala, je ten samý typ, co nabourané auto. BMW i8 je sportovním vozem, který kombinuje přeplňovaný zážehový tříválec 1,5 litru pohánějící kola zadní nápravy a elektromotor vpředu. Pohotovostní hmotnost je 1485 kilogramů. Z klidu na 100 km/h umí vůz zrychlit během 4,4 sekundy. V kombinovaném evropském cyklu měření spotřeby vykazuje 2,1 l/100 km, což odpovídá produkci 49 gramů CO2 na ujetý kilometr.

Vůz stojí čtyři miliony korun. Policie ho má v zápůjčce: Na šest měsíců, nebo na 20 tisíc kilometrů, podle toho, co nastane dříve.

Reklama

Doporučované