Hlavní obsah

Policie na lovu. Přestupky v kabině vozu odhaluje tak, abyste o tom nevěděli

Policie telefonující řidiče odhalí pomocí dalekohledů i na vzdálenost jednoho kilometru.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie dokáže kontrolovat vnitřek vozu z velké dálky, umožňují to speciální dalekohledy.

Článek

Telefonování za jízdy je nebezpečné nejen pro zdraví, ale také pro peněženku řidičů.

Používání mobilního telefonu se v Česku stalo třetím nejčastějším přestupkem a policie dokáže na tisíc metrů velmi přesně zjistit, co se v kabině vozu děje. Počet přestupků za telefonování během jízdy tak loni vyrostl na 50 tisíc.

Díky technice to není složité.

Video: Svědectví telefonujícího řidiče - dvě slova do mobilu, brzda, náraz

Reportér vyzkoušel, co dokáže telefonování za jízdy.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Hlídka vidí vše na displeji fotoaparátu, který je připojen k dalekohledu, a tak je schopna o přestupku rychle pořídit důkaz. Řidič o tom, že je sledován, většinou vůbec nemusí vědět.

Dalekohled, který přibližuje 30 až 60krát, využívají policisté i k odhalování jiných přestupků. Zdokumentují tak například předjíždění na plné čáře, nezastavení na stopce či jízdu na červenou přes železniční přejezd.

V Česku je pokuta za telefonování na místě maximálně tisíc korun, v přestupkovém řízení pak 1500 až 2500 korun a připsání dvou trestných bodů. Česká pokuta je jedna z nejnižších v Evropě.

Pokuty za telefonování v zahraničí.

Podle ÚAMK je v Itálii od nového roku pokuta za telefonování bez handsfree sady až 646 euro. V Německu se pokuta nedávno zvýšila a policie v sousední zemi může udělit pokutu až 200 euro. Na Slovensku může být pokuta 120 euro a v Rakousku 50 euro.

Ústřední automotoklub varuje, že používání mobilu je čím dál častější. Řidiči používají mobil k podstatně náročnějším operacím, než je jen prosté telefonování. Píšou za jízdy SMS zprávy, nastavují navigaci, sdílejí svůj obsah na sociálních sítích nebo se za jízdy dokonce fotí či natáčí videa.

Reklama

Doporučované