Hlavní obsah

Policie nemůže k bitcoinům. Ať dá polovinu zlodějovi, navrhuje expert

Foto: Wit Olszewski, Shutterstock.com

Podle odborníka na kryptoměny Jana Lánského existuje několik způsobů, jak se lze k ukradeným bitcoinům dostat. Německá policie totiž řeší patovou situaci. Zabavila ukradené bitcoiny, ale neprolomila heslo.

Reklama

Německá policie zabavila bitcoiny. Ani po více než dvou letech se k nim však nedostala. „Buď je nedostane nikdo, nebo se musí dohodnout se zločincem,“ míní český odborník na kryptoměny.

Článek

Němečtí vyšetřovatelé mají problém. Před více než dvěma lety zkonfiskovali bitcoiny, které mají nyní hodnotu přes 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Ale nemohou se k nim dostat.

Balík 1700 bitcoinů zabavili podvodníkovi, který je těžil z cizích počítačů. Ani po více než dvou letech, kdy zločinec seděl ve vězení, se policistům nepodařilo prolomit heslo k digitální peněžence ani ho získat od pachatele, píše agentura Reuters.

Aby člověk mohl disponovat bitcoiny, musí se nejprve pomocí hesla dostat do své digitální peněženky. „Ptali jsme se ho, ale nepromluvil,“ řekl agentuře vyšetřovatel z bavorského města Kempten Sebastian Murer.

Podle tuzemského odborníka na kryptoměny Jana Lánského existuje několik způsobů, jak se lze k ukradeným bitcoinům dostat. „První je, že se policie bude dále pokoušet heslo k digitální peněžence prolomit. Když se jí to však ani po takové době nepodařilo, dávám této variantě zhruba jen pětinovou šanci,“ říká Lánský pro Seznam Zprávy Byznys.

Jan Lánský

Působí jako vedoucí Katedry informatiky a matematiky na Fakultě ekonomických studií Vysoké školy finanční a správní, kde vyučuje kryptoměny.

Do češtiny přeložil první vydání knihy Mastering Bitcoin, kterou napsal Andreas M. Antonopoulos. Je autorem odborné monografie Kryptoměny, jeho formální definice kryptoměny se nachází na anglické Wikipedii.

Další, nejjednodušší cestou, je podle něj dohoda obou stran, tedy pachatele disponujícího heslem a policie, která má v rukou digitální peněženku. „Policisté jsou v patové situaci. Kdybych byl na jejich místě, navrhl bych jít půl napůl. Bez dohody se nikdo k penězům na 75 procent nedostane,“ odhaduje odborník na kryptoměny, který sám sebe definuje jako kryptoanarchistu.

Podle něj však existuje ještě třetí způsob, jak se k obrovskému jmění dostat. „Stačilo by, kdyby si pachatel pamatoval svůj soukromý klíč, pak by nepotřeboval mít v ruce digitální peněženku. Ačkoliv je to celkem jednoduché, stačí si pamatovat jen 12 slov reprezentujících tento klíč, tak to málokdo dokáže či dělá,“ podotýká Lánský.

Podle něj by pak stačilo pár let počkat a až by opadl zájem policie a médií, mohl by si pachatel peníze někde v úkrytu vybrat. „Zločinci ale obvykle nebývají příliš sofistikovaní experti. Většinou to jsou lidé, kteří se snaží k bitcoinům rychle dostat a utratit je. Když to pachatel neudělal, dávám této cestě jen pětiprocentní šanci,“ dodává Lánský.

Hodnota digitální měny bitcoin za poslední dva roky významně posílila. Na začátku letoška vzrostl na rekordní hodnotu 42 000 dolarů (téměř 900 tisíc korun), nyní se na burze Bitstamp prodává za zhruba 38 000 dolarů (asi 814 000 korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované