Hlavní obsah

Policie odložila případ nákupu respirátorů resortem zdravotnictví

Foto: vláda.cz

Za nákupy byl zodpovědný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Podle kriminalistů stát neutrpěl škodu a s ohledem na ochranu zdraví neexistovaly výhodnější alternativy.

Článek

Policie odložila šetření nákupů údajně předražených ochranných pomůcek proti covidu-19, které za nouzového stavu pořídilo ministerstvo zdravotnictví. Právu to řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Ministerstvo kupovalo respirátory i za 777 Kč za kus. Podle kriminalistů ale stát neutrpěl škodu a s ohledem na ochranu zdraví neexistovaly výhodnější alternativy.

„Jsem rád, že závěry policejního vyšetřování potvrdily, že nákupy ochranných pomůcek ministerstvem zdravotnictví v době první vlny covidové pandemie byly v pořádku. Tehdy jsme opravdu dělali maximum pro to, abychom pro zdravotníky zajistili ochranné pomůcky a ochránili je před nákazou,“ komentoval pro Právo závěry policejního šetření staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který byl za nákupy zodpovědný.

Nákup zdravotnických pomůcek kritizovala v březnu zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) i opozice. „V řadě případů akceptovaly resorty ve smlouvách ceny, které se lišily v řádu stovek korun za kus, např. u ministerstva vnitra se cena respirátorů FFP3 pohybovala od 60 korun do 422 Kč za kus. U ministerstva zdravotnictví cena respirátorů FFP2 opakovaně převýšila jednotkové ceny respirátorů FFP3 a cena respirátorů FFP2 dosáhla až na 777 Kč za kus,“ napsal tehdy NKÚ.

„Závěry vyšetřování ukazují, že opozice na mě a na ministerstvo útočila neprávem,“ dodal Vojtěch.

Reklama

Doporučované