Hlavní obsah

Policie uzavřela případ tunelu ve státních lesích. Pět lidí posílá k soudu

 

Reklama

Detektivové v návrhu na obžalobu uvedli, že obvinění vyvedli z Lesů ČR stovky milionů korun.

Článek

Policie po více než dvou a půl letech uzavřela rozsáhlou kauzu, v níž podle vyšetřovatelů přišel státní podnik Lesy ČR o stovky milionů korun.

Detektivové chtějí poslat před soud pět lidí, kteří se podle nich podíleli na praní špinavých peněz a manipulovali se zakázkami.

„Byl podán návrh na podání obžaloby,“ řekl Seznamu žalobce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podle jeho slov nyní dozorující státní zástupce spis studuje. Jestli podá žalobu, se rozhodne do konce letošního roku.

Jde o případ, v němž byl na konci roku 2013 obviněn někdejší šéf informačních technologií Lesů ČR Jan Přibyl. Rok poté mezi obviněné přibyli i podnikatelé Jiří Hart, Jiří Pantoflíček, Michal Kříž a Martin Štufi.

Tato čtveřice, jak tvrdí policie, byla spojena s firmami dynn a Time Import, které v letech 2008 a 2009 získaly od Lesů ČR zakázku na nový informační systém za více než jednu miliardu korun.

Policie popsala, jak peníze tekly

Vyšetřovatelé ve spisu případu popsali cestu, jakou byly podle nich peníze ze státní firmy vyvedeny.

Zachytili finanční převody z roku 2009, kdy firmy dynn a Time Import poslaly miliony korun na švýcarská konta dvou britských společností: Eckford Management Limited a Kendall Systems Limited. Podle policie je ovládal jeden z obviněných Jiří Hart.

Během čtyř let takto firmy registrované na Britských ostrovech získaly 287 milionů korun za různé poradenské služby. Jenže podle policejní verze tyto služby nikdy neodvedly.

Kromě toho detektivové v dokumentech uvedli i další finanční toky. V nich šly další peníze z Lesů ČR na švýcarský účet společnosti Stone & Pearl Consulting Corporation se sídlem v tichomořském ostrovním ministátě Samoa.

Z Tichomoří zpátky do Čech

Ze Samoy se pak peníze vracely ke konkrétním lidem. Patnáct milionů dostal, jak tvrdí policie, podnikatel Jiří Pantoflíček, který byl předsedou představenstva společnosti dynn.

Zhruba 296 milionů pak přišlo na účty Jiřího Harta, uvedla policie.

Podle návrhu na podání obžaloby vybírali obvinění peníze z účtů v hotovosti. Když byli Hart a Pantoflíček obviněni, zmrazila policie nemovitosti, které patřily jim či jejich rodinám.

Obvinění vinu odmítali a k případu nechtějí poskytovat komentáře.

„Nevím, proč bych vám měl cokoliv říkat,“ uvedl dnes například obviněný Jiří Pantoflíček na dotaz Seznamu, co říká návrhu na obžalobu. Další obvinění na pokus o telefonický rozhovor nereagovali.

Reklama

Doporučované