Hlavní obsah

Babišovi se Trumpovo rozhodnutí přesunout ambasádu do Jeruzaléma nelíbí. Muslimové nejen v Izraeli protestují

Páteční demonstraci v Betlému rozhání policie slzným plynem, demonstruje se také v RamalláhuVideo: AP

 

Reklama

Poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že do Jeruzaléma přesune ambasádu, dochází na různých místech na světě k protestům Palestinců. Trumpův postoj se nelíbí ani čerstvě jmenovanému českému premiérovi Andreji Babišovi.

Článek

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s návrhem na přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Řekl to Českému rozhlasu Radiožurnálu v reakci na čtvrteční vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který vyzval Česko a Evropskou unii k následování příkladu Spojených států, jež tento krok oznámily. Podle Babiše ale je třeba nevytvářet na Blízkém východě nové konflikty.

„Tenhle nápad prezidenta Trumpa není dobrý, protože jsou vidět ty reakce. My jsme malá země, ale ty velké by měly usilovat o klid a mír. My musíme bojovat proti situacím, kde vzniká zase nějaký konflikt a kde budou nějaké protesty a nedej bože nějaké atentáty,” řekl dnes Babiš Českému rozhlasu. Podle něj je třeba nevyvolávat v oblasti další konflikty.

Česká republika považuje podle tuzemského Ministerstva zahraničních věcí Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i Státu Palestina. „O přesunu zastupitelského úřadu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma můžeme uvažovat až na základě výsledků jednání s klíčovými partnery v regionu a ve světě,” uvedlo ve středu. V září šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že koordinace je nutná mimo jiné i se samotným Izraelem a Česko zatím přesun ambasády do Jeruzaléma nechystá.

Muslimové protestují na různých místech

Tisíce muslimů vyšly po dnešních poledních modlitbách do ulic Istanbulu, aby protestovaly proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalému. Demonstrace se konaly i v Malajsii, Indonésii a Pákistánu. V Teheránu stovky lidí provolávaly smrt Americe. Velké protesty na dnešek svolali i Palestinci, uvedla agentura AP.

V palestinském Betlému policie rozháněla dav slzným plynem. Na televizních záběrech je vidět lidi, jak házejí kamení, ulici zahalenou kouřem a demonstranty se šátky přes tvář. V Gaze je v ulicích několik tisíc lidí a další se začínají scházet před jeruzalémskou mešitou Al-Aksá. Izrael vyslal na riziková místa početné posily.

V Jeruzalémě policie a armáda posílila kvůli očekávaným protestům bezpečnostní opatření. Vstup na Chrámovou horu je nicméně bez omezení. V případě hrozících nepokojů tam totiž policie běžně věkově omezuje vstup.

Palestinské vedení chce bojkotovat návštěvu amerického viceprezidenta Mika Pence, který má být v oblasti ve druhé polovině prosince. Džibríl Radžúb z vládnoucího Fatahu řekl, že Pence není na palestinských územích vítán. Washington uvedl, že bojkot Penceovy návštěvy bude kontraproduktivní.

Demonstruje se nejen v Izraeli

V Istanbulu se protest konal ve čtvrti Fatih v evropské části města. Lidé nesli nápisy Jeruzalém je naše čest, Pryč s Amerikou, pryč s Izraelem. Smrt oběma zemím provolávali Íránci na protestu v Teheránu. Podle íránských médií se podobné akce konají také v dalších íránských městech.

Demonstraci, na kterou přišly v pákistánské metropoli Islámábádu stovky lidí, svolaly islamistické skupiny. Pálily se Trumpovy podobizny a podobné akce se konaly i v Karáčí a Láhauru. Ke shromážděným hovořili islamisté, kteří vyzývali muslimské země k přerušení vztahů s USA, což má Trumpa donutit, aby své rozhodnutí odvolal. Pákistánské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že Trump mění „právní a historický” status Jeruzaléma.

K útokům na americké cíle a také na spojence USA vyzvala teroristická organizace Al-Káida. Na své webové stránce nabádá ke svaté válce a Spojené státy označuje za moderního „faraona” utlačujícího muslimy. „Nejjistější a nejrychlejší způsob konfrontace s faraonem naší doby - Amerikou - je vést džihád ve jménu Alláha a útočit na zájmy USA a jejich sionistických a křižáckých spojenců všude na světě,” uvádí se v prohlášení skupiny.

Proti Trumpově rozhodnutí protestovaly tisíce Malajsijců a Indonésanů. Politici obou zemí se připojili k těm, kdo s Trumpovým rozhodnutím nesouhlasí. Před americkým velvyslanectvím v Kuala Lumpuru lidé pálili americké vlajky a provolávali protiamerická hesla. Také v Jakartě se demonstrace konala před zastupitelským úřadem USA. Někteří lidé tam přišli s palestinskou vlajkou. Jakartská policie byla připravena úřad chránit.

Fatah vyzývá k bojkotu návštěvy viceprezidenta USA

Palestinské vedení chce bojkotovat návštěvu amerického viceprezidenta Mika Pence, který má být v oblasti ve druhé polovině prosince. Džibríl Radžúb z vládnoucího Fatahu řekl, že Pence není na palestinských územích vítán. Palestinci tak reagují na středeční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalému. Washington uvedl, že bojkot Penceovy návštěvy bude kontraproduktivní.

Radžúb řekl, že Pence se chtěl 19. prosince sejít s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem. Palestinci už dříve hrozili přerušením kontaktů s USA. Viceprezident míří také do Izraele.

Palestinci proti středečnímu Trumpovu oznámení protestovali už dříve v Pásmu Gazy, na Západním břehu i ve Východním Jeruzalémě, izraelští vojáci při zásazích zranili desítky lidí. V palestinských městech se pálily fotografie Trumpa a Netanjahua a vlajky USA a Izraele. Tisíce lidí protestovaly také v Turecku, Tunisku, Pákistánu, Egyptě, Jordánsku či Iráku. Irák stejně jako Saúdská Arábie volá po tom, aby Spojené státy Trumpovo rozhodnutí odvolaly.

Vůdce radikálního palestinského hnutí Hamás Ismáíl Haníja ve čtvrtek řekl, že Trumpovo rozhodnutí by se mělo považovat za vyhlášení války Palestincům. V pátek by podle něj měla začít intifáda za osvobození Jeruzaléma a Západního břehu. Při dvou intifádách v minulých desetiletích přišlo o život na 6000 lidí.

Trump se ve středu rozešel s dosavadní americkou politikou a řekl, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele. Většina světa se domnívá, že o statusu se musí jednat.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek vyzval ke klidu. Trumpovo rozhodnutí už dříve označil za politováníhodné a jednostranné. Řekl, že „žádný regionální problém se nedá řešit jednostranným rozhodnutím nebo použitím práva silnějšího”.

Reklama

Doporučované