Hlavní obsah

Útok střelce v tureckém klubu nahrála kamera, vrah 39 lidí je stále na útěku

Záběry z kamery u vchodu do klubu Reina ukázaly, že střelec nebyl převlečen do kostýmu Santa Clause.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Mezi oběťmi je 11 Turků a 27 cizinců. České Ministerstvo zahraničních věcí nemá informace, že by při útoku zemřel český občan.

Článek

Turecká policie stále pátrá po střelci, který zabil 39 lidí v istanbulském nočním klubu Reina. Zatím neznámý útočník zaútočil na Nový rok před druhou hodinou místního času v baru, který leží v evropské části turecké metropole. V tu dobu zde slavilo příchod nového roku asi 700 lidí.

Mezi oběťmi je 11 Turků a jedna osoba s občanstvím Turecka a Belgie. Při útoku zemřelo sedm lidí ze Saúdské Arábie a další tři z Libanonu a Iráku. Obětí útoku byli také občané Turecka, Indie, Maroka a Jordánska. Mezi národnostmi 38 obětí, které agentura Anadolu s odvoláním na anonymní zdroj z tureckého ministerstva spravedlnosti uvedla, není občan České republiky. Jednu osobu se zatím nepodařilo identifikovat.

Prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že podobné skupiny se snaží „vytvářet chaos”.

„Pokouší se (…) demoralizovat naše občany a destabilizovat naši zemi," dodal podle BBC prezident Erdogan.

Mezi prvními oběťmi útočníka byl člen ochranky identifikovaný jako Fatih Cakmak, který stál u dveří klubu.

Kanadský premiér Justin Trudeau potvrdil, že během teroristického útoku v Istanbulu zemřel i člověk kanadské národnosti. „Truchlíme nad nesmyslnou ztrátou kanadského občana a zůstáváme pevní ve svém odhodlání spolupracovat se spojenci a partnery v boji proti terorismu," uvedl v prohlášení Trudeau.

K útoku, který trval asi sedm minut a během nějž zemřelo 39 lidí a dalších asi 70 bylo zraněno, se zatím nikdo nepřihlásil. Podezření podle BBC ale padá na Islámský stát, který se podílel na nejméně dvou loňských útocích v Turecku.

Další zprávy k teroristickému útoku v Istanbulu:

Reklama

Doporučované