Hlavní obsah

Oslavy silvestra zhořkly, po střelbě v klubu v Istanbulu zůstalo nejméně 39 obětí

Zatímco v ČR byl podle policistů silvestr neobvykle klidný, v turecké metropoli se půlnoc změnila v tragédii.

Reklama

Článek

V součtu víc než 24 hodin postupují každoročně světem silvestrovské oslavy. Zásadní momenty příchodu roku 2017 shrnujeme v tomto článku.

06:20 - Nejméně 39 mrtvých, včetně patnácti či šestnácti cizinců, si vyžádal noční útok na diskotéku v Istanbulu. Po pachateli, který má krveprolití na svědomí, se stále pátrá, uvedl turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Dodal, že ze 69 raněných jsou čtyři ve vážném stavu. Některá turecká média s odvoláním na očité svědky tvrdila, že útočníci byli dva.

06:15 - Asi milion lidí obklopených bezpečnostním prstencem mohutných nákladních automobilů a sedmi tisíci policisty na newyorském náměstí Times Square uvítal příchod nového roku tradičním sledováním klesající kaleidoskopické koule. Příchod nového roku oslavila také Latinská Amerika, kde se jedna z největších oslav tradičně konala na pláži Copacabana v brazilském Riu de Janeiro. Podle odhadů agentury AP se tu sešly asi dva miliony lidí, kteří sledovali dvanáct minut trvající ohňostroj.

01:32 - Světové agentury citují guvernéra Istanbulu, podle kterého v klubu zemřelo 35 osob a dalších zhruba 40 bylo zraněno. Podle stejných zdrojů byl oproti původním informacím střelec jen jeden, i když po dalších možných spolupachatelích policie dál pátrá.

01:00 - Podle některých, dosud nepotvrzených, informací v populárním istanbulském klubu Reina údajně zahynuli nejméně tři lidé, padesát by jich mělo být zraněno. Jiné agenturní zdroje hovoří o „20 až 30 raněných". Pátrání po dvou údajných střelcích, z nichž jeden byl v převleku Santy, se ujaly turecké zásahové jednotky.

Neděle 1. 1. 00:35 - Do klubu v tureckém Istanbulu vnikli podle dostupných zpráv útočníci v maskách Santa Clause. Zdroje z místa uvádějí „mnoho raněných lidí". Turecká policie spustila bezpečnostní operaci.

23:59:60 - Nový rok v Praze předznamenává netypický časový údaj - symbol, že se přesný čas musí tentokrát na jednu vteřinu zastavit, aby se vyrovnala odchylka způsobená zpomalující rotací Země. Vteřina navíc se započítá do roku 2017.

Netypický byl i průběh oslav, i když do ulic vyšly davy lidí - podle policistů i záchranářů se slavilo neobvykle klidně.

22:27 - Barevné exploze ozářily už i pyramidy. I když přes oblaka dýmu nebyly symboly Egypta příliš vidět.

21:16 - A na řadu přišla tradičně ohromující oslava v kulise luxusního mrakodrapu v Dubaji.

20:13 - V centru české metropole už se vše připravuje na noční nápor oslav. Ulice ovládli policisté a vozy záchranářů, do centra města přijel i speciální sanitní kamion Golem, který ještě v pátek v noci zasahoval na letišti Ruzyně během poplachu kvůli bombové hrozbě v polském letadle.

Policie a záchranáři při silvestrovské noci v Praze v pohotovosti.

19:07 - Ruský prezident Vladimir Putin v tradičním televizním poselství zvolil pochvalný a vlastenecký tón - ocenil Rusy za trpělivost, pracovitost a sílu, s jakou překonávají ekonomické obtíže země. „Rok 2016 nebyl jednoduchý, ale obtíže, kterým jsme čelili, nás semkly. Našli jsme ohromné rezervy v naší schopnosti pohnout se vpřed. Nejdůležitější je, že věříme sami sobě, ve svou sílu a ve svou zemi," prohlásil prezident a několikrát vyzdvihl, jak „výjimečnou a krásnou zemí" Rusko je. Jeho projev jako první odvysílala televize na Dálném východě, kde rok 2017 začal o několik hodin před Moskvou.

18:22 - Ne všichni se rozhodli oslavovat příchod dalšího roku tradičním způsobem. Senátor a někdejší prezidentský kandidát John McCain vystavil na síti, kde tráví silvestr - s „hrdinnými Ukrajinci, aby je podpořil v boji proti Putinovské agresi". Další ukázka, že nastupující prezident Trump musí v případě své deklarované proruské politiky USA počítat s hlasitou demokratickou opozicí.

17:00 - Nastal nový rok v Hongkongu a Pekingu. V Číně se letošek označuje jako „rok ohnivého kohouta".

Oslavy nového roku dorazily i do Asie.

16:30 - Zvláštní silvestrovské vlaky, které v sobotu jezdily mezi Vimperkem a Kubovou Hutí, přepravily zhruba tři tisíce lidí. Na myšlenku vypravovat zvláštní silvestrovské vlaky na Kubovu Huť spolek přivedlo to, že tímto směrem mířilo koncem roku mnoho lidí kvůli výšlapu na horu Boubín.

Tisíce lidí se svezly speciálním silvestrovským vlakem.

16:27 - Tragický poslední den roku 2016 zažil irácký Bagdád. Výbuch dvou náloží na rušném tržišti zabil nejméně 28 lidí. Dalších pět desítek bylo zraněno. K dalšímu brutálnímu útoku na civilisty se přihlásili teroristé z Islámského státu.

16:10 - Na vrchu Javořice poblíž Telče se sešlo několik tisíc lidí, aby si po poledni připili na nový rok. Na nejvýše položené místo Českomoravské vrchoviny přicházeli z několika míst vzdálených i 15 kilometrů. Populární silvestrovský výstup na Javořici se uskutečnil devatenáctým rokem. Loni dorazilo 5 600 lidí, letos organizátoři odhadují stejnou nebo vyšší účast.

16:00 - Ve čtyři hodiny středoevropského času začínají slavit první obyvatelé Asie. Nový rok začne v jihokorejském Soulu či japonském Tokiu. Tam trvají oslavy nového roku sedm dní. Začaly už 29. prosince a skončí 4. ledna. Tradicí je také rozeznívání zvonů po celé zemi. Novoroční ohňostroj sledovaly v centru japonské metropole tisíce lidí.

Slaví se i v Severní Koreji, ne ovšem příchod roku 2017, ale 106. Země se řídí kalendářem čučche, který začal v roce 1912 narozením vůdce Kim Ir-sena.

15:22 - Ani o silvestru neustávají v Jižní Koreji demonstrace za odstoupení prezidentky Pak Kun-hje, dočasně sesazené kvůli korupčním skandálům. Protesty v jihokorejském Soulu trvají už několik týdnů. Demonstranti zaplnili prostranství před bránou do paláce, nesou vlajky a svíčky. Pochod by měl projít kolem prezidentského paláce až k ústavnímu soudu. Přilehlé uličky zaplnili podporovatelé prezidentky, obě demonstrace od sebe oddělují policisté.

14:49 - Americký prezident popřál ke konci roku „po trumpovsku": „Šťastný nový rok všem, včetně řady mých nepřátel a protivníků, kteří prohráli tak moc, že teď nevědí, co dělat. S láskou."

Trump hodlá přivítat rok 2017 společně s hercem Sylvestrem Stallonem. Herec akčních filmů je jedním z VIP hostů, celkem si jich Trump do své floridské rezidence pozval osm set. Podle některých zpráv Trump Stallonemu nabízel funkci ve své administrativě, ten to ale odmítl.

14:25 - Finská televize informuje o nejméně třech zraněných při incidentu, kdy poblíž stanice metra na chodník najel automobil. Podle médií auto narazilo do několika zaparkovaných vozidel. Neobjevily se však zatím žádné informace o tom, že by šlo o záměrný útok. Policie pracuje s verzí, že se jednalo o nehodu. Podle reportérů řidič po nehodě nejevil známky zranění a byl odvezen k výslechu.

Podívejte se, jak svět slaví příchod roku 2017:

Silvestrovské oslavy ve světě jsou v plném proudu.

13:57 - Za 3 minuty odstartují oslavy v Sydney. Na přípravu tradičního velkolepého ohňostroje bylo třeba 7 tun pyrotechniky.

13:14 - Silvestrovské oslavy už proběhly také na Fidži.

13:10 - Odpočítávání. V Aucklandu odpálili ohňostroj z nejvyšší budovy na jižní polokouli - televizní a vyhlídkové věže Sky Tower. Pyrotechnici potřebovali více než 500 kilogramů výbušnin, tunu dalšího vybavení a deset kilometrů drátu.

13:00 - Za hodinu vypuknou silvestrovské oslavy ve východní Austrálii. Největší akce s ohňostrojem se bude konat u ikonické opery v Sydney.

12:40 - Největší silvestrovské večírky budou tradičně ve velkých metropolích jako jsou Berlín, Londýn, New York nebo Sydney, kde oslavy vypuknou ve 14:00 SEČ.

12:31 - Nejdéle se 1. ledna dočká Bakerův ostrov a Howlandův ostrov. V této dvojici neobydlených tichomořských atolů pod správou USA nastane silvestrovská půlnoc až v neděli ve 13:00 SEČ.

12:00 - Oslavy nového roku propukly na Novém Zélandu a Fidži.

11:48 - V Tasmánii oslavuje nový rok více než půl milionu lidí.

11:40 - Za 20 minut se nového roku dočká Nový Zéland a Fidži (12:00 SEČ).

11:36 - Mezi prvními slaví Samoa příchod nového roku teprve krátce. Mezinárodní datovou hranici přešla „papírově" teprve v závěru roku 2011, aby se přiblížila hlavním obchodním partnerům Austrálii a Novému Zélandu.

11:00 - Letošní silvestr bude z  časového hlediska zvláštní - čas na všech hodinách se o půlnoci na vteřinu „zastaví", aby se vyrovnalo pomalejší otáčení Země a běh přesných hodin, které určují čas na planetě. V praxi bude rok 2017 právě o tuto jednu vteřinu delší.

Novoroční oslavy ve světě.

10:59 - První ohňostroje roku 2017. Na ostrovech Samoa a Kiribati začínají slavit hodinu před polednem českého času.

Reklama

Související témata:

Doporučované