Hlavní obsah

Politici reagují na případy zneužívání, padl i návrh zpřístupnit policii tajné církevní archivy

Reportérka Seznamu Pavlína Kosová zpovídá české poslance v otázce sexuálního násilí v církvi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznamu Slonková s Kubíkem shromáždili důkazy, že česká katolická církev dlouhá léta kryla svědectví o sexuálních deliktech ve svých řadách. Co si o celé kauze myslí čeští poslanci? Nechávají odpovědnost jen na církvi nebo připouštějí, že by mohlo jít i o systémový nedostatek v legislativě, se kterým by mohli něco udělat?

Článek

Situaci by podle poslanců měla řešit hlavně sama církev. Motivací církve by měl být fakt, že oběti skutečně půjdou na policii a oznámí, že byly sexuálně zneužity a posléze vyhledají pomoc psychologa – ideálně mimo církevní kruhy.

Co říkají čeští politici na návrh, že by už samotné nenahlášení znásilnění mělo být trestným činem?

Lukáš Černohorský z České pirátské strany souhlasí. „Pokud člověk ví o nějakém spáchaném trestném činu, tak by to měl oznámit. A motivovat k tomu případně i tu oběť, protože bez ní by policie neměla šanci něco takového dokázat.”

„Nehlášení znásilnění jako trestný čin, tak by to určitě mělo být,“ míní Vít Rakušan ze STAN. „Dlouhodobě docházelo nejen v církevním prostředí a nejen v Česku ke krytí takovýchto věcí, jež se děly a které mají potenciál zkazit těm obětem život, a to skutečně a doslova. Oběti si celý život nesou svá traumata. A co je větším trestným činem než násilí na dětech?”

Systémový nedostatek v legislativě poslanci nevidí. Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 dodává, že „v současné chvíli to není o změně legislativy, ale o přístupu těch, kterých se to dotýká. V tuto chvíli by měli konat církevní hodnostáři a neměli by se k tomu obracet zády a dělat, že to nevidí”.

Souhlasí i Jan Bartošek z KDU-ČSL: „Biskupové by měli především iniciovat, aby s těmi, kteří se stali oběťmi, situaci aktivně řešili. Role církve je taková, aby obětem pomáhala tuto situaci řešit a aby ti, kteří páchají tyto zlé skutky, je páchat nemohli.”

V posledních letech se také mluví o otevření tajných církevních archivů. Volají po tom především neziskové organizace, které se starají o oběti sexuálního násilí. Současná česká politická scéna je nakloněna povinnému zpřístupnění církevních archivů pro potřeby policie v otázkách obvinění ze sexuálního obtěžování.

„Myslím si, že by bylo vhodné, aby byla policii právě v těchto případech, kdy mohlo dojít k nějakému znásilnění či napadení, poskytnuta plná součinnost,” komentoval situaci Černohorský.

„Pokud se prokáže, že toto podezření je široké, že tady skutečně mohlo masivně docházet k takovýmto činům, tak by policie měla mít přístup k pramenům,” soudí též Rakušan.

Markéta Pekarová Adamová má za to, že otevření archivů by mohlo jen prospět. „A to nejen vyšetřování těchto případů. Ale obecně i zlepšení pověsti církve v tom smyslu, že se staví k věcem čelem, že se neobrací zády k obětem a že se snaží napravovat věci, které se děly,” připojila.

Reklama

Související témata:

Doporučované