Hlavní obsah

Polovina pražských strážníků není z Prahy. Město znají jako dojíždějící

Polovina pražských strážníků není z Prahy. Město znají jako dojíždějící.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražské policii se nedaří naplnit stavy. Víc jak polovina strážníků navíc nemá v Praze ani trvalé bydliště.

Článek

Pražští strážníci nutně potřebují byty. Na tomhle tvrzení se v předvolební kampani výjimečně shodly všechny strany. S tím souvisí i proklamace ODS a hlavně hnutí ANO, aby se městská policie vrátila k prvorepublikové četnické tradici. Tedy aby strážník sloužil v okrsku, ve kterém bydlí.

„Některé představy o práci strážníka, především ve srovnání s prvorepublikovým četníkem, jsou mírně řečeno naivní a zkreslené. Nezbytnou místní a osobní znalost dané lokality je schopen každý schopnější strážník navnímat během několika měsíců i bez toho, aby v dané lokalitě musel bydlet,“ komentuje návrhy politiků ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster.

Aby hlavní město dokázalo udržet ve městě profese, bez kterých se neobejde, potřebovalo by podle Institutu plánování a rozvoje ovládat 15 procent bytového fondu. „Praha se ovšem raketovou rychlostí zbavila nemovitostí a nyní má necelých pět procent, tedy přibližně 35 tisíc bytů. Na počátku privatizace v roce 1991 jich přitom měla 190 tisíc,“ dodává mluvčí IPR Marek Vácha.

Pražská městská policie s vámi bude nejčastěji řešit špatné parkování nebo jiný dopravní přestupek. Pokutu vám ale může vypsat strážník z Kladna, Ústí nad Labem nebo Přerova. Ne že by si pražská policie najímala strážníky z jiných krajů. Za prací ale i kvůli nedostatku bytů z těchto měst řada pražských strážníků dojíždí.

Městská policie zaměstnává v hlavním městě 2 194 lidí. Jen zhruba 40 procent z nich má ale trvalé bydliště v Praze. Konkrétně 1 287 strážníků má nahlášený pobyt jinde v republice. Kolik z nich skutečně do práce denně dojíždí, městská policie neví. „Toto neumíme definovat,“ říká její mluvčí Irena Seifertová.

Městští policisté v Praze slouží 11hodinové směny. Vždy dvě denní a dvě noční za sebou. Potom mají čtyři dny volna. „Strážníci dojíždějí z různých částí Česka. Většinou ale mají v průběhu čtyřdenní směny zajištěné ubytování v Praze, a to buď u kolegů, na ubytovnách nebo v různých pronájmech,“ upřesňuje Vratislav Novák z odborové organizace Unie bezpečnostních složek.

Někteří však dojíždějí denně. Strážník Jan Stupka slouží v Praze 14. Bydlí ale v Ústí nad Labem. Byt v Praze přidělený nemá, a tak střídá dojíždění s přespáváním u kolegy.

„Cestování mě stojí pět až sedm tisíc měsíčně. Záleží na tom, jestli jezdím denně. Když nechci spěchat, vyjíždím v půl páté a domů se vracím o půl deváté večer,“ popisuje svůj pracovní den.

Pražské městské policii momentálně chybí 325 lidí. Nábor přitom běží prakticky neustále a novým i stávajícím strážníkům Praha navyšovala v minulých letech příplatky i náborový příspěvek. Nováčci si nyní přijdou na 36 tisíc korun hrubého, k tomu dostanou i bonus 100 tisíc – 52 tisíc získají po ukončení výcviku a zbylých 48 tisíc jim je vypláceno po tisícikoruně k měsíčnímu platu.

„V Ústí mají kluci třeba o deset dvanáct tisíc méně než tady. Kdybych se měl vrátit, tak bych šel určitě do soukromého sektoru. Vždyť dneska už máte v Kauflandu nástupní plat 23 nebo 24 tisíc hrubého a ta zodpovědnost je úplně někde jinde,“ dodává Stupka.

Schválená koncepce rozvoje městské policie do roku 2023 počítá s tím, že se počet tabulkových míst ještě navýší, ze současných 2 520 na 2 780. Už teď je ale problém všechna místa zaplnit, a pokud by Praha chtěla své koncepci dostát, musela by za pět let nabrat téměř 585 zaměstnanců.

„Rozhodně nechceme opakovat chyby z let minulých, kdy kvantita vítězila nad kvalitou. V žádném případě proto neplánujeme snižovat nároky na uchazeče o práci strážníka v Praze,“ říká šéf městských strážníků Šuster.

Zatímco hrubý plat strážníka se pohybuje zhruba čtyři tisíce nad mediánovou mzdou v hlavním městě, nároky na nové i stávající strážníky jsou poměrně vysoké. Zájemci musí mít ukončené střední vzdělání s maturitou, být bezúhonní a spolehliví, projít zdravotními, psychologickými a fyzickými testy a navíc po absolvování pětiměsíční odborné přípravy složit závěrečné zkoušky.

Uchazečů, kteří výběrem neprojdou, je tak velmi mnoho. Loni kontaktovalo městskou policii 3 408 lidí, jen 527 se nakonec zúčastnilo výběrového řízení a pouze 204 jich bylo přijato. Tímto počtem však městská policie jen dorovnala odchody strážníků. Za rok 2017 odešlo od policie 212 lidí, které nahradilo 208 nově přijatých. O čtyři zaměstnance tak policie ještě přišla.

I kdyby městská policie měla dostatek bytů pro své strážníky, dosáhnou na ně jen ti, kteří nevlastní žádnou nemovitost. Strážník Jan Stupka z Ústí nad Labem by se tak nejprve musel zbavit svého tamního bytu, aby si mohl zažádat o bydlení v Praze. Do takového risku ale raději nepůjde.

„Nechci se zbavovat vlastního bydlení, protože nevím, jak dlouho vydržím jako strážník sloužit. Já se všeho zbavím, abych měl nárok na byt, za dva roky se mi něco stane a už nebudu moct sloužit, a o byt tak přijdu. A najednou budu bezprizorní.“

Reklama

Související témata:

Doporučované