Hlavní obsah

Polští hosté zahájí on-line festival Pražské křižovatky

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

On-line záznam inscenace režiséra Krzysztofa Warlikowského Odjíždíme v podání polského divadla Nowy Teatr zahájil festival Pražské křižovatky.

Článek

Mezinárodní festival, který se věnuje odkazu Václava Havla a vztahu divadla a politiky, se koná v Národním divadle vždy na počátku sezony. Letos se ho pořadatelé rozhodli kvůli koronaviru rozložit do delšího času, první představení se konalo v on-line podobě.

Polskou inscenaci mohou zájemci vidět na webu ND nebo Facebooku Činohry ND od sobotních 19:00 do 07:00 v pondělí 23. listopadu. Varšavská scéna Nowy Teatr sdílí inscenaci režiséra a svého uměleckého šéfa Krzysztofa Warlikowského s českými titulky.

Warlikowski si vybral dílo izraelského dramatika Chanocha Levina Suitcase Packers (Baliči kufrů). Vrtkavý snílek Krum, jeho hrdina, se po neúspěšné výpravě do zahraničí vrací do vlasti, v níž snad všichni umírají nebo se alespoň někam balí a chystají. Kam směřují postavy Levinovy pestré galerie, není jasné, ale snad každá se snaží pohnout co nejdál od nějakého tady, třebaže opustit svůj domov nechce žádná.

V inscenaci Odjíždíme figurují mnohá z oblíbených témat Krzysztofa Warlikowského (1962), k nimž patří odcizení, homosexualita, zapovězení, tabuizace, společenské výměny, transformace těla, odkrytí identity, transgrese, střet jinakosti s banalitou života.

Rodák z polského Štětína je známý svou schopností obracet či prohlubovat zdánlivě zřejmý smysl slov, a tak originálně interpretovat klasická díla světové dramatiky. Je dlouhá léta uměleckým ředitelem Teatra Nowego, v němž vytváří a formuje svou osobní vizi poslání divadla ve společnosti. Jeho divadelním mottem se stal únik z divadla.

Reklama

Související témata:

Doporučované