Hlavní obsah

Pomáhat a chránit – na vodních skútrech. Britové řeší příliv migrantů

Foto: Profimedia.cz

Pohraniční stráž na vodních skútrech.

Reklama

Lamanšský průliv patří mezi jednu z cest, kudy se běženci dostávají do Velké Británie. Za poslední týden ho přeplulo přes tisíc lidí. Kvůli nárůstu příchozích vyslala pohraniční stráž do britských vod hlídku – na vodních skútrech.

Článek

Jen za čtvrtek přeplulo La Manche 201 migrantů, jak uvedlo britské ministerstvo vnitra, a za minulý víkend do hrabství Kent dorazilo 50 dětí bez doprovodu. Celkem od začátku roku tuto cestu zvolilo 4 349 lidí. Protože číslo stále roste, minulý měsíc bylo dvojnásobné oproti údajům z května 2020, úřady zesilují i pobřežní hlídky.

Bývalý šéf pohraniční stráže Tony Smith vyjádřil pro list The Times pochybnosti nad tím, jaký přínos mají hlídky na vodních skútrech pro pohraniční reakci na nárůst příchozích.

„Zatím nerozumím tomu, jak vodní skútry zapadají do té akce, protože její prioritou je chránit lidské životy a zajistit, aby se ti lidé neutopili,“ uvedl Smith s tím, že například nafukovací čluny s tuhým trupem, jež stráž používala doposud, dělají dobrou službu.

Foto: Profimedia.cz

Migrantů, kteří do Velké Británie zamířili přes Lamanšský průliv, přibývá.

Se skútry vyrazily hlídky do akce poprvé ve čtvrtek. V prosinci resort vnitra pohraniční stráži pořídil dva takové stroje za 29 tisíc liber, v přepočtu necelých 900 tisíc korun. Mají být dost silné na to, aby případně dokázaly utáhnout jiná plavidla. Další desítky tisíc liber utratilo vnitro v čele s konzervativní ministryní Priti Patelovou za kamery s nočním viděním.

Podle Smithe hrozí nepokoje

Příliv migrantů do Spojeného království vyvolává v britských úřadech obavy. Hrozí totiž, že se zařízení, v nichž běženci přechodně přebývají, rychle zaplní. To se týká například střediska Tug Haven v Doveru.

Kolik migrantů v posledních letech přeplulo Lamanšský průliv?

2018: 297 osob

2019: 1 900 osob

2020: 8 438 osob

2021 (dosud): 3 500 osob

zdroj:

Vyřídit náležitosti ohledně příchodu migrantů často podle The Times trvá i 24 hodin – úřaduje se v provizorních stanech a kancelářských budovách. „Lidi zaplavuje neklid a nervozita, chtějí jídlo nebo cigaretu,“ uvedl Tony Smith.

„Je tu riziko, že v Kentu nemáme infrastrukturu na to, abychom se s tím vypořádali. Jde o komplikovaný proces. A obávám se, že by mohlo dojít k nepokojům,“ poznamenal bývalý šéf pohraniční stráže.

Reklama

Související témata:

Doporučované