Hlavní obsah

Pondělí coby milník evropského rozvolňování. Otevřely se další státy

Foto: Profimedia.cz

Němečtí turisté mířící na španělské Baleáry se připravují na cestu na letiště.

Reklama

S patnáctým červnem přišla další vlna změn v restrikcích týkajících se cestování napříč Evropou. Mnoho jich odpadlo, některé ale zůstávají. Přinášíme přehled toho, co se dneškem v koronavirem bičované Evropě mění.

Článek

Už i v Anglii, kde pandemická krize ustupuje oproti drtivé většině evropských zemí pomalu, se dnes otevřely obchody, zoologické zahrady a safari parky. O víkendu se tam pro individuální modlitby otevřely kostely, mešity, synagogy a další modlitebny. V neděli britské úřady zaznamenaly nové minimum v počtu úmrtí v celém Spojeném království. Zemřelo 36 lidí, což je nejnižší 24hodinový přírůstek oficiální bilance od 22. března.

Zatímco pro Velkou Británii je 15. červen dnem, kdy začíná postupný návrat do normálu, řada evropských států tentýž den postupuje o krok dál a podle plánu ruší omezení pro zahraniční turisty ze zemí Evropy.

Německo otevřelo všem a „vypustilo“ své občany

Od dnešního rána skončily veškeré kontroly na německých hranicích spojené s pandemií koronaviru. Do Německa mohou bez omezení všichni ze států schengenského prostoru i Velké Británie.

Němci zároveň ode dneška mohou volně vycestovat do zhruba 30 zemí Evropy. Varování před cestami, které nejsou nutné, nadále spolková republika uplatňuje asi u 160 států mimo Evropu.

Podle českého Ministerstva zahraničí můžou Češi do Německa cestovat volně bez udání důvodu a bez omezení se i vracet zpět.

Ministerstvo nicméně upozorňuje na nutnost řídit se tamními pravidly, jako je například povinnost nosit roušky v uzavřených prostorech a prostředcích hromadné dopravy. Pravidla se v některých detailech mohou napříč 16 spolkovými republikami lišit, podrobnější informace MZV podává zde.

Španělský letecký most pro Němce

Exkluzivně se ode dneška smí vydat němečtí turisté do Španělska. To totiž Němcům jako prvním zahraničním turistům otevírá jeden autonomní region - Baleárské ostrovy. Vlády se shodly na zřízení leteckého mostu, po kterém smí německé cestovky na Baleáry dopravit 10 900 turistů už tento měsíc.

Celé Španělsko se má zahraničním turistům z Evropy otevřít 1. července (pro většinu států EU už 21. června). Dosud tam od 15. května platí povinnost dvoutýdenní karantény pro všechny příchozí, podle serveru Politico ale už teď úřady „dělají málo“, aby dodržování pravidla vynutily.

Do Madridu budou turisté smět bez karantény od příštího pondělí. Česko řadí Španělsko mezi země s nízkým rizikem infekce, až to Španělé povolí, budou se Češi ze země Pyrenejského poloostrova moci vracet zpět domů bez omezení.

Portugalsko návštěvě nebrání, ale...

Kromě Azorských ostrovů a souostroví Madeira ode dneška Portugalsko povoluje vstup na své území bez karantény nebo testu všem. Kvůli tomu, že jedinou pozemní hranici má se Španělskem (a ta je zavřená), je jedinou možností letecká doprava.

Česko ale Portugalsko řadí mezi státy s vysokým rizikem infekce a po případné cestě do této země Češi při návratu musí předkládat negativní testy nebo se izolovat.

Do Řecka i letecky

Na vybraná řecká letiště ode dneška mohou vzlétnout letadla z asi 30 dalších zemí, včetně Česka, a otevírají se i pozemní hranice s Albánií, Bulharskem a Severní Makedonií.

Do země lze z Česka vycestovat bez udání důvodu. V zemi je nutné se řídit obecnými hygienickými pravidly, jako je dodržování rozestupu minimálně 1,5 metru, nošení roušek v uzavřených prostorách a hromadné dopravě. Podle českého MZV se porušení trestá pokutou ve výši asi 150 euro.

Francie pustí všechny kromě Španělů a Britů

Tímto týdnem přechází do volného režimu pro turisty z Evropy i Francie. Cestující ze zemí Evropské unie mají do Francie volný přístup po zemi, vodě i vzduchem bez povinné karantény nebo požadavku negativního testu.

Výjimkou jsou Španělé, kteří se takového privilegia dočkají až 21. června. Jde o reciproční krok Paříže, která trvá na postupu „pustíme vás, až vy pustíte nás“. Podle stejné zásady platí 14denní karanténa i pro cestující z Velké Británie.

MZV Francii řadí do skupiny států s nízkým rizikem infekce. Upozorňuje na povinnost nošení roušky v dopravě a dodržování základních hygienických bariérových gest. V zemi také ještě trvají omezení v hromadné dopravě, která funguje asi na 80 %.

Už i v Paříži je ode dneška poprvé od poloviny března možné sednout si do kavárny nebo restaurace. Hlavní město bylo dosud považované za rizikovou oblast. Po celé Francii se nově otevírají i památky včetně pařížského Vítězného oblouku.

Belgie a Nizozemsko nezůstávají pozadu

Pro státy EU, Schengenu i Velkou Británii se dneškem otevřela i Belgie. Při příjezdu z daných zemí není požadován negativní test ani karanténa.

MZV řadí Belgii mezi státy se středním rizikem infekce, návrat z Belgie proto nepodmiňuje karanténou ani nutností předložit negativní test na koronavirus. Na svých stránkách ale cestovatele do Belgie vybízí, aby byli schopni doložit důvod cesty, např. potvrzení zaměstnavatele o služební cestě nebo rezervaci ubytování v případě turistiky.

V Belgii je třeba se řídit pravidlem dodržovat rozestupy 1,5 metru a na vyznačených místech si zakrýt nos a ústa. Povinnost nosit roušky platí i pro hromadnou dopravu, turisté by jí ale podle belgických úřadů neměli využívat vůbec, je primárně určena těm, kteří cestují do zaměstnání.

Prakticky to samé platí i pro Nizozemsko, které rovněž na své území ode dneška pouští zahraniční turisty s potvrzenou rezervací ubytování.

Rumunsko dnes (ne)otevřelo

Na 15. června naplánovalo otevření hranic i Rumunsko, kam nově smí občané států celého Schengenu. Bukurešť si ale ponechala podmínku 14denní karantény pro všechny příchozí cizince. Do země navíc nesmí turisté, pro cestu je třeba uvést vážný důvod.

Rumunským územím lze projet k tranzitu určenými koridory, pokud to nebude trvat déle než 48 hodin. I v tomto případě nicméně Rumunsko požaduje udání pádného důvodu.

Finsko zrušilo kontroly na hranicích, omezení ponechalo

Finsko dnes zrušilo kontroly na hranicích s Norskem, Dánskem, Islandem, Estonskem, Litvou a Lotyšskem. Restrikce v podobě povinné 14denní karantény pro cizince ale platí dál. Češi do Finska smí přicestovat pouze v odůvodněných případech.

Aktuálně jsou omezení prodloužená do 14. července s tím, že vláda je může v průběhu kdykoliv zrušit.

Do Dánska smí jen Němci, Norové a Islanďané

I Dánsko dnes částečně otevřelo hranice. Pustí přes ně ale jen Němce, Nory a Islanďany, kteří navíc budou muset předložit dokumenty svědčící o tom, že mají v Dánsku zarezervované ubytování.

Pro zbytek Evropy Dánsko plánuje zůstat uzavřené až do začátku září. Opatření se vztahují i na území Grónska a Faerských ostrovů.

Mnoho zemí otevřelo už dříve

Kompletní přehled států, kam je a není možné cestovat, včetně těch, které se otevřely v minulých týdnech, najdete zde:

Reklama

Doporučované