Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Hnutí SPD míří do vlády. Známe jména jeho ministrů

Šťastné pondělí o politickém projektu SPD.Video: Profimedia.cz, Shutterstock.com, ČTK, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Když se před 10 lety dostal Tomio Okamura se svou první stranou do Poslanecké sněmovny, tvářil se jako ryze protestní uskupení, které nikdy nepůjde do vlády. Jenže to už neplatí.

Článek

Ano, Tomio Okamura chce vládnout. Tvůrce úspěšného politického projektu si totiž správně spočítal, že by jeho nabídka nemusela voliče bavit donekonečna, takže ve volbách v říjnu 2025 bude nejvyšší čas z investice do SPD vytřískat co nejvíc.

A svůj plán dokonce už představil voličům, když před několika dny na tiskové konferenci prohlásil: „SPD disponuje kvalitními experty a jsme připraveni převzít vládní odpovědnost.“

O jakých kvalitních expertech to ale Okamura mluví? Myslí tím svůj hvězdný poslanecký klub, který obsahuje taková jména jako Radek Koten nebo Karla Maříková? Rozhodně ne.

Okamura by předsedovi ANO možná – třeba hned po příštích volbách – dodal hlasy nutné k sestavení vlády, ale taky nabídku na obsazení ministerských postů lidmi, vedle kterých i Táňa Malá vypadá jako mimořádně kompetentní, důvěryhodná a talentovaná politička.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Předseda SPD je si akutního nedostatku mozkových buněk mezi svými straníky vědom, takže dobře ví, že jestli chce do vlády, potřebuje opravdu „kvalitní experty“ – a už je dokonce našel. Jsou mezi nimi bývalý europoslanec, docent ústavního práva, děkan i bývalý ministr, který už v minulosti dokázal dojednat spolupráci s Andrejem Babišem.

Takže se připravme – SPD míří po příštích volbách do vlády. Jak to bude vypadat? Dozvíte se od Jindřicha Šídla ve videu v úvodu článku.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované