Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Komunisté jsou zpět. Chtějí vládnout s Babišem a Paroubkem

Šťastné pondělí o návratu levice.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Česká levice se od roku 2010 propadá a v posledních volbách dokonce vůbec neprošla do Sněmovny. Možná právě teď ale nastal bod zlomu: Nová ČSSD a silnější KSČM se opět hlásí o slovo i o účast v další vládě.

Článek

Když komunisté v roce 2021 vypadli ze Sněmovny, všichni jsme si tak trochu mysleli, že je to jejich definitivní konec. Vůdčí roli ve straně převzala europoslankyně Kateřina Konečná a srdnatě prohlašovala, že se teď její strana odrazí ode dna vzhůru, ale sborově jsme se tomu smáli.

A nyní je to možná tady.

Komunisté se podle dvou průzkumů opět významně přibližují pětiprocentní hranici. Právě především zásluhou velké aktivity jejich současné předsedkyně.

Samozřejmě by na tomto místě šlo mávnout rukou a říct, že Konečná je teď mimořádně aktivní jen proto, že touží být znovu zvolena do Evropského parlamentu a pojistit si tak svůj nákladný životní styl v centru západoevropské buržoazie a přísun financí na údržbu své sbírky luxusních brýlí.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Pokud se ovšem komunisté do europarlamentu opět dostanou, bude s nimi potřeba počítat. A o stejný úspěch se bude pokoušet také další kdysi velké jméno: ČSSD. Akorát tím nemyslíme tu „správnou“ ČSSD, která si před nějakou dobou změnila název na SOCDEM, logo na gilotinu a předsedou zvolila Michala Šmardu.

Nová ČSSD, plným názvem Česká suverenita sociální demokracie, která si volnou značku uzurpovala pro sebe, není totiž produkt nikoho jiného než Jiřího Paroubka. A vy si samozřejmě můžete ťukat na čelo a ptát se, proč by někoho měla zajímat další malá levicová strana s nacionalistickým programem.

Jenže Jiří Paroubek je co do počtu získaných volebních procent nejúspěšnější předseda ČSSD (té staré) v historii; jeho zisk 32,32 % nedokázal zopakovat nikdo před ním ani po něm. A ani to není všechno – na mimořádném sjezdu ČSSD (té nové) se objevily taky ostatky Miloše Zemana, které tuhle skupinu přijely podpořit.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

A tak se nacházíme v zajímavé situaci: Ambiciózní komunisté a noví „sociální demokraté“ možná už brzy usednou do Poslanecké sněmovny a zcela změní ráz politické krajiny v Česku. A jasně, jejich volební zisk jim nejspíš neumožní vládnout jen ve dvou, co kdyby ale existovalo jisté hnutí, které si vládu s oběma těmito stranami již vyzkoušelo a teď se mu nerýsoval žádný jiný koaliční partner?

Možný obraz naší země v roce 2025 i další plány některých významných levicových politiků, to všechno uvidíte v novém Šťastném pondělí.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované