Hlavní obsah

Rocker, jenž zkritizoval Putina: Lidé mi gratulují víc než k narozeninám

Svět bez obalu: Rocker, jenž zkritizoval Putina.Video: RFE/RL

 

Reklama

Zpěvák legendární ruské kapely Mašina vremeni Andrej Makarevič ostře kritizoval invazi na Ukrajinu. Kreml ho označil za zahraničního agenta. V rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa komentuje, jak Rusko postupuje proti svým kritikům.

Článek

Kampaň Kremlu, která má potrestat kritiky války, je podle hudebníka Andreje Makareviče neuvěřitelně hloupá a také nechutná.

„Je smutné, že nás nenechají v Rusku vystupovat. Je to samozřejmě nepříjemné a je to hloupé, ale taková je dnes v Rusku doba. Když občan otevřeně nesouhlasí s tím, co se děje, tak ho označí za zločince a je zavírán do vězení. Jak se takhle dá žít?“ ptá se v rozhovoru pro RFE/RL Makarevič. Kreml využívá zákon o zahraničních agentech, aby umlčel své kritiky. Těm hrozí pokuta nebo i vězení. 

Makarevič není jediný, kdo se nedávno vyjádřil kriticky k invazi na Ukrajinu. Před několika dny podobně komentovala situaci známá ruská zpěvačka Alla Pugačevová, která je stálicí ruského popu. Ve svém vyjádření požádala Rusko, aby ji označilo za „zahraničního agenta“, stejně jako to úřady udělaly jejímu muži. Šestačtyřicetiletý televizní komik Maxim Galkin byl na seznam „zahraničních agentů“ zařazen 16. září.

„Žádám vás, abyste mě zařadili mezi zahraniční agenty mé milované země, protože jsem solidární se svým manželem,“ napsala zpěvačka. Jak uvedla, její manžel je jen vlastenec, který chce prosperující zemi, kde vládne mír a svoboda a kde „už nebudou umírat naši chlapci pro iluzorní cíle“.

Kritika od jedné z největších ruských celebrit

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina od začátku války na Ukrajině úspěšně potlačuje domácí projevy nesouhlasu. Nyní se však Kremlu postavila osobnost, kterou nemůže umlčet kvůli její obrovské popularitě.

Andrej Makarevič byl v Rusku průkopníkem rockové hudby. Ještě v dobách Sovětského svazu založil skupinu Mašina vremeni neboli Stroj času a už tehdy měl kvůli tomu problémy s režimem. „Jaké to je být dvakrát na černé listině: teď i v sovětských dobách?“ ptá se zpěváka během rozhovoru novinářka z Rádia Svobodná Evropa.

„Je to nechutné. Co je na tom dobrého? Dostal jsem k tomu víc gratulací než k narozeninám. Ale stejně je to nechutné,“ reaguje Makarevič, který se v Arménii zúčastnil festivalu Starmus a během svého vystoupení vyzýval k míru na Ukrajině. „Mír je, když lidé na planetě spolupracují na řešení problémů, které jim ztěžují život,“ uvedl ruský zpěvák. Makarevič nyní žije v Izraeli, ale i odtud se bude snažit oslovovat ruskou veřejnost, aby zabránila svým vůdcům pokračovat ve válce na Ukrajině.

Podobná kritika od největších ruských celebrit je vzácná a v nynějším Rusku potenciálně nebezpečná. Ukazuje nicméně, že válka znepokojuje i širší ruské elity.

Reklama

Doporučované