Hlavní obsah

Video: „Chtěl se jen svézt.“ Muž sotva přežil, tělo synovce bylo k nepoznání

Svět bez obalu: Svědectví Ukrajinců, kteří přežili ruské bombardování města Vinnycja. Video: RFE/RL

 

Reklama

Minulý čtvrtek zasáhly ruské rakety centrum města Vinnycja vzdáleného stovky kilometrů od fronty. Bombardování zabilo 23 lidí včetně tří dětí. Reportéři Rádia Svobodná Evropa přinášejí svědectví těch, kteří přežili.

Článek

„Během leteckého útoku jsem byl na parkovišti u koncertní haly, před kanceláří PrivatBanky. Matka šla do banky něco zaplatit. Já jsem byl v autě se svým synovcem,“ vzpomíná Ivan, který se po výbuchu probudil s vážným zraněním až v nemocnici.

Popálené mrtvé tělo jeho synovce bylo možné identifikovat pouze s pomocí DNA. „Chtěl se jen svézt. Matka nedávno přijela z Chersonu. Chtěl s ní jít do banky,“ vzpomíná Ivan, který také pochází z Chersonu, který se už na začátku března dostal pod ruskou okupaci. Celá jeho rodina se rozhodla odtud utéct. Postupně se chtěli přesunout za příbuznými do Moldavska.

„V Chersonu se střílelo. Ale nečekal jsem, že se nám může něco stát i tady. Je mi moc líto synovce. Říkali mi, že v autě našli jeho ohořelé tělo. Já mám střepiny v ruce, zlomenou kost a také zranění na nohou, zádech a hlavě,“ dodává Ivan.

„Byl přijat ve vážném stavu s poraněním ruky, kůže a končetin. V jeho těle zůstalo mnoho střepin,“ popisuje Ivanův stav chirurg Oleh Hončarenko.

V nemocnici ošetřují lékaři dalších 68 lidí, kteří měli štěstí a ruský bombový útok ze 14. července přežili. 

Je mezi nimi Anastázie, která je nyní na jednotce intenzivní péče. „Anastázie má zasažené vnitřní orgány – játra, slezinu i plíce. Podstoupila už dvě operace ale stále je ve vážném stavu a připojena na plicní ventilaci,“ svěřila se novinářům RFE/RL její matka.

Mezi zraněnými je i syn Lidie Morozové. Je to muzikant; v den útoku měl mít hudební vystoupení. „Byli na turné po Ukrajině. Přijeli si sem připravit pódium. Když vystoupili z auta, došlo k leteckému útoku. Má poraněnou páteř a plíce. Má i nějaká střepinová zranění,“ říká Lidie. „Byla jsem v Polsku, když mi to zavolali. Trvalo mi celou noc, než jsem se sem dostala.“

Během ruského raketového útoku na Vinnycji Rusové zabili 23 civilistů včetně tří dětí. Zranění utrpělo na dvě stě lidí.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované