Hlavní obsah

Video: Novináři zmapovali, jak Rusové bezostyšně kradou ukrajinské obilí

Svět bez obalu: Novináři zmapovali, jak Rusové bezostyšně kradou ukrajinské obilí.Video: RFE/RL

 

Reklama

Satelitní snímky dokazují, že Rusko odváží z okupovaných ukrajinských území obilí do Sýrie. Rádio Svobodná Evropa zdokumentovalo, jak tato krádež obrovského rozsahu probíhá.

Článek

Většina ukrajinského obilí se ze země dostává přes Ruskem okupovaný poloostrov Krym.

„Stojí tu fronty nákladních aut. Táhnou se snad sedm kilometrů,“ ukazuje ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích, šéf krymské Organizace pro kamionovou dopravu Anatolyj Tsurkin. Do funkce byl dosazen Kremlem.

Ve svém příspěvku dál uvádí, že kvůli zvýšenému provozu nákladu, který na Krym proudí z mnoha částí okupované Ukrajiny, se tu spěšně staví. „Stojí za zmínku, že přechodové body jsou připraveny pro 100 kamionů denně, ale v současné době jich je v průměru 400! Právě teď se na tomto přejezdu budují další jízdní pruhy. Byl zde položen asfalt a brzy tu budou probíhat i kontroly kamionů,“ říká Tsurkin ve videu.

Fronty nákladních aut jsou zřetelně vidět i na satelitních snímcích.

Další způsob nelegálního vývozu ukrajinského obilí je lodní trasa ze Sevastopolu. Satelitní snímky zaznamenaly devět dodávek obilí. Lodě, které zakotvily v největším krymském obilném terminálu Avljita, měly vždy vypnuté sledovací zařízení.

I jejich přítomnost zdokumentovali reportéři Rádia Svobodná Evropa.

Například 2. května se v terminálu objevila loď s ruskou registrací Matros Pozynič. 13. května dorazila syrská loď Finikia určená pro přepravu volně loženého zboží. 20. května byla znovu zachycena přítomnost lodě Matros Pozynič, která pak 29. května vyložila obilí v syrské Latákii. Které další lodě v přístavu reportéři zachytili, se dozvíte v úvodním videu.

Dohromady měly všechny tyto lodě kapacitu asi 180 tisíc tun obilí. 

„A kdo jsou koncoví zákazníci?“ ptají se novináři RFE/RL. „Prvním uvažovaným trhem byl Egypt. Na ukrajinskou žádost to ale Egypt odmítl. Poté zkusili Libanon, který rovněž odmítl. A nakonec to byla Sýrie, která ruského agresora podporuje a stala se šedou zónou,“ říká náměstek ukrajinského ministra zemědělství Taras Visotskij.

„Dnes je Sýrie využívána jako jakýsi zemědělský uzel pro ukradené ukrajinské obilí. Rusko má dohody na dodávky asi jednoho milionu tun obilí do Sýrie. Takto kradou, vyvážejí a prodávají ukrajinské obilí,“ doplňuje Denis Marčuk z Ukrajinské zemědělské komory.

Část obilí se z Ukrajiny odváží i do Ruska. Krasnodarské úřady na jihu Ruska to dokonce přiznaly.

„Poslanci na schůzi téměř jednomyslně odhlasovali schválení převozu obilí z Chersonské oblasti, kterou ozbrojené síly Ruské federace částečně ovládly,“ uvádí se ve vládním prohlášení.

Kremlem jmenovaný správce Chersonu 18. června tuto krádež obilí přiznal. „Rusko letos očekává rekordní úrodu a Chersonská oblast k ní také ještě něco přidá,“ řekl Vladimír Saldo, ruskou armádou jmenovaný guvernér Chersonské oblasti.

Na ruské drancování a vykrádání Ukrajiny byl na tiskové konferenci v Turecku dotázán i ruský ministr zahraničí Lavrov.

„Mám následující dotaz: Jaké na Ukrajině ukradené zboží kromě obilí se Rusku ještě podařilo prodat?“ zeptal se redaktor ukrajinské veřejnoprávní televize Muslim Umerov. 

„Aha, takže vy si myslíte, že když vy se snažíte neustále něco někde ukrást, tak to tak dělá každý?“ reagoval Lavrov.

Rusko popřelo všechny zveřejněné zprávy ohledně krádeží ukrajinského obilí. Vysocí američtí a britští činitelé je naopak označili za věrohodné a závažné.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované