Hlavní obsah

Video: Starosta z Ukrajiny vysvětloval Rusům, že je tam nechtějí. Mučili ho

Svět bez obalu: Mučili ho ruští vojáci. Před smrtí starostu ukrajinské Zamhlaje zřejmě zachránila jeho vojenská služba v Afghánistánu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Oleksandr Kraskivskyj je starostou ukrajinské vesnice Zamhlaj. Před několika týdny k ní dorazily ruské jednotky. Jako představil obce se s nimi pokoušel domluvit, aby se jeho vesnici vojáci vyhnuli. Neúspěšně.

Článek

„Tohle jsou ještě stopy od tankových pásů,“ ukazuje reportérům RFE/RL pozůstatky ruské přítomnosti starosta ukrajinské obce Zamhlaj Oleksandr Kraskivskyj. „Snažil jsem se jim vysvětlit, že je tady nechceme.“

Celé vyjednávání si nahrál na svůj mobilní telefon, nahrávku novinářům poskytl. Je na ní vidět, jak se jej – a dalších obyvatel obce – ruský voják ptá, zda je skutečně odmítají pustit dál.  

„Ne, jsme připraveni lehnout si před tanky,“ odpovídají neohroženě lidé.  

„Dobře, rozumím,“ odpovídá ruský voják.

„Když ten ruský voják viděl, jak jsme odhodlaní, tak řekl, že vše nahlásí svému veliteli. Pak odjel,“ vzpomíná Kraskivskyj.

Jenže za několik dní se ruské tanky vrátily. „Šel jsem jim naproti. Ukázal jsem, že nejsem ozbrojen. Snažil jsem se jim vysvětlit, že v naší vesnici je zdravotnické zařízení pro sirotky; že tu jsou důchodci a děti a tak dále. Rozhovor trval dvě až tři minuty. Pak mě odvedli za vozidlo, donutili mě si kleknout, na hlavu mi dali papírový pytel a ruce mi svázali za zády,“ popisuje starosta.

Jiná obyvatelka obce Olha Šarpatová vzpomíná, že na scéně bylo množství terénních vozidel s označením vojenské policie. „Říkali, že nás přijeli osvobodit. My jsme jim odpověděli, že nic takového nepotřebujeme, že chceme žít tak jak dosud. Oni to ale ignorovali.“

Jeden z ruských vojáků pak oznámil, že hledají britského špiona. „Rozesmálo nás to. Ve vesnici totiž žije muž, který má přezdívku Brit,“ zmiňuje žena důvod, proč se podle ní Rusové vůbec vraceli.

Starostovi obce do smíchu nebylo. Rusové ho odvezli a uvěznili. Jak později zjistil, drželi ho ve sklepě školy v sousední vesnici.

„Každou půlhodinu tam zaklepal na dveře voják a zeptal se, jestli jsem ještě živý. Říkali mi, že zastřelí celou mou rodinu. A pak mi zkroutili ruku a prsty položili na stůl. Vyhrožovali, že mi je uříznou nožem, když jim neřeknu, kde jsou ukrajinské jednotky a nějaké další informace. Pak mě udeřili. Spadnul jsem na záda. Oni do mě začali kopat. Pytel, co jsem měl na hlavě, mi přitom spadnul, takže jsem poznal, kde jsem. Uviděl jsem také ty muže. Byli čtyři. Myslím, že byli z FSB, protože nebyli oblečení jako vojáci,“ dodává.

Ruské zajetí přežil. Oleksandr Kraskivskyj se domnívá, že ho zachránilo, když svým věznitelům řekl, že kdysi sloužil v sovětské armádě v Afghánistánu.

Po několika dnech ruské jednotky vesnici opustily.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované