Hlavní obsah

Video: S Ukrajinci na frontové linii.„Můžete tu vidět nepřítele na útěku.“

Svět bez obalu Milana Šímy: Reportér strávil den s ukrajinskou jednotkou během probíhající protiofenzivy.Video: RFE/RL

 

Reklama

Reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir natáčel s příslušníky 47. ukrajinské mechanizované brigády přímo na frontové linii.

Článek

Reportáž, kterou si můžete pustit v úvodním videu, vznikla v Záporožské oblasti. Reportér RFE/RL Marjan Kušnir získal možnost pozorovat při práci ukrajinskou leteckou průzkumnou jednotku.

„Shromažďujeme zpravodajské informace, koordinujeme, zjišťujeme cíle a sledujeme nepřítele, hledáme zákopy, nepřátelské vojáky a techniku, pomáháme je lokalizovat a co nejdříve neutralizovat,“ popisuje činnost jednotky jeden z vojáků.

Další z příslušníků 47. ukrajinské mechanizované brigády odpověděl na otázku, jak intenzivní boje v daném místě probíhají.

„No… je to tak šílené, jak to jen jde! Pořád se něco děje – objevujeme muniční sklady, zaměřujeme dělostřelectvo, spolupracujeme s našimi kluky při postupu, doprovázíme naše konvoje. V téhle oblasti pracujeme 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. I za krátkou dobu tu můžete udělat obrovský kus práce. A můžete tu okamžitě vidět i její výsledky – a sice nepřítele na útěku. To vám dává sílu pokračovat bez ohledu na spánek nebo náročné podmínky.“

Ukrajinské jednotky postupují sice pomalu, ale nepřetržitě. Vojáci říkají, že se jim daří získávat zpět obsazená území, ale často se přitom musí potýkat se zaminovanými oblastmi a s ruskými jednotkami, kterým se podařilo vytvořit zde silné obranné pozice, což jejich postup zpomaluje.

Situace na bojišti

Ukrajinské armádě se daří na třech úsecích fronty. Postup je ale pomalejší, než se čekalo. Rusko během týdne dál ostřelovalo ukrajinské území. Situace kolem Záporožské jaderné elektrárny se podle Kyjeva i Moskvy zklidnila.

„Je to tady válka bezpilotních letounů?“ ptá se reportér v okamžiku, kdy vojáci vypouští do vzduchu několik vojenských dronů.

„Ano. Drony lze sestřelit, sledovat, manévrovat s nimi a také je ukořistit – je to již osvědčená technika a aktivně se používá,“ odpovídá pilot dronu.

A Jak se identifikují cíle? „Záleží na situaci. Pokud je příznivé počasí, můžeme létat za první nebo druhou linii nepřítele. Záleží na úkolu, co je třeba zjistit. Byl jsem v Bachmutu. Byl jsem tam. Zaujímali jsme a opouštěli pozice a nad námi byly neustále ruské drony a bušily do nás. Teď se jim tu sladce mstím.“

Ukrajinští vojáci očekávají, že je během protiofenzivy čekají dlouhé a těžké boje, které nejspíš potrvají týdny, nebo spíše měsíce.

Reklama

Doporučované