Hlavní obsah

Protiofenziva naráží na největší modernizovaná minová pole ve vojenské historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getmilitaryphotos, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Ukrajinské armádě se daří na třech úsecích fronty. Postup je ale pomalejší, než se čekalo. Rusko během týdne dál ostřelovalo ukrajinské území. Situace kolem Záporožské jaderné elektrárny se podle Kyjeva i Moskvy zklidnila.

Článek

Ukrajinská protiofenziva pomalu – ale jistě – pokračuje. Jak píše ve svém čerstvém hlášení americký Institut pro studium války (ISW), Ukrajinci provedli 6. července protiofenzivní operace nejméně ve třech sektorech fronty a pokračují v úsilí o postupné snižování počtu ruských sil a logistických prostředků.

Ukrajinské síly postupují v Doněcké oblasti, jihovýchodní Záporožské oblasti, úspěchy hlásí v okolí města Bachmut.

„(Ukrajinské) obranné síly si tam (u Bachmutu) udržují iniciativu, vyvíjejí tlak na nepřítele, podnikají útoky a postupují po severním a jižním křídle. Zejména za posledních 24 hodin postoupily o více než kilometr,“ uvedl mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

Prezident země Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN připustil, že protiofenzivní úspěchy jsou obecně pomalejší, než se čekalo. Na vině je zejména silně zaminovaný terén a nedostatek západních zbraňových systémů, které Zelenskyj dál poptává.

To odpovídá i poznatkům, které zveřejnilo britské ministerstvo obrany. Rusko podle britských zpravodajců upřednostňuje zpomalení celkové protiofenzivy. „Jádrem tohoto přístupu bylo velmi silné použití protitankových min. V některých oblastech hustota minových polí naznačuje, že pravděpodobně použili mnohem více min, než stanoví ruská vojenská doktrína.“

Ukrajinci pak píší přímo o tom, že jim v cestě stojí „největší modernizovaná minová pole ve vojenské historii“.

Jak tomu rozumět? Situaci popsal pro ukrajinský list Novynarnija tajemník Výboru Nejvyšší rady pro národní bezpečnost, obranu a zpravodajské služby Roman Kostěnko.„Řekl bych, že ukrajinská armáda je první armádou v historii, která čelí takovým minovým polím – modernizovaným. Minová pole existovala za první a druhé světové války, v lokálních konfliktech. Ruská minová pole na Ukrajině jsou technologicky vyspělá, používají moderní metody minování,“ uvedl.

Připomněl, že existují standardy pro to, jak má vypadat minové pole: na sto metrech území by měly ležet tři protitankové miny, kolem nich jsou instalovány i protipěchotní miny, to vše umístěno ve čtyřech řadách. „Tady je vše překročeno desetinásobně,“ uvedl Kostěnko, který je důstojníkem ukrajinské armády.

Zelenskyj v Praze

Co se děje u Bachmutu?

ISW uvádí, že ukrajinské síly 6. července uspěly v ofenzivě jihozápadně od Bachmutu. Podle ve čtvrtek zveřejněných záběrů ukrajinské jednotky postoupily směrem k západnímu okraji Kliščijivky ležící asi pět kilometrů jihozápadně od Bachmutu. V pátek ráno pak mluvčí ukrajinského generálního štábu napsal, že jednotky v Kliščijivce upevnily v obci své pozice. „Odehrávají se zde tvrdé boje,“ dodal.

Ruské zdroje tvrdí, že samotná Kliščijivka zůstává pod ruskou kontrolou. Jeden ruský vojenský bloger blíže informoval, že Ukrajinci drží několik zalesněných oblastí západně od Kliščijivky a zvyšují tlak na ruské pozice v oblasti.

Úspěchy ukrajinská armáda podle BBC zaznamenala i v dalších obcích ležících u Bachmutu – v Berchivce a Jahidne.

Z informací britských zpravodajců vyplývá, že ruská obrana kolem Bachmutu je „nyní z velké části tvořena výsadkovými pluky, které jsou obvykle umístěny v západním Rusku a které obvykle působí jako elitní síly rychlé reakce“.

Ruské raketové útoky

Rusko mezitím pokračuje v raketových útocích na Ukrajinu.

Během útoku v noci ze středy na čtvrtek zahynulo ve Lvově na západě země – pouhých 60 kilometrů od hranic s Polskem – 10 lidí. Zranění utrpělo 46 osob.

Rakety vypálené na Lvov podle mluvčího letectva Jurije Ihnata zprvu letěly na Kyjev, ale pak se prudce stočily na město, které kvůli mnohasetkilometrové vzdálenosti od bojiště není tak silně vybaveno protivzdušnou ochranou. Ukrajincům se podařilo z 10 střel zachytit sedm, tři Lvov zasáhly (více zde).

Ruské rakety pak v tomto týdnu dopadaly na řadu dalších měst, včetně Kyjeva.

Lvov po raketovém útoku ve fotografiích:

+4

Co se děje na dalších úsecích fronty?

Další protiofenzivní operace Ukrajiny probíhají na jihu. Vojáci postupují podél administrativní hranice mezi Záporožskou a Doněckou oblastí. Ve čtvrtek ukrajinský generální štáb oznámil, že tam ukrajinské síly upevnily kontrolu nad nově dobytými pozicemi.

Štáb také oznámil, že ruské síly provedly neúspěšné pozemní útoky u Avdijivky a na severozápadním okraji Doněcku. (Což mimochodem potvrdil i ruský vojenský bloger vystupující pod jménem WarGonzo.)

Ruští vojenští blogeři tvrdili, že některé aspekty ruských obranných operací na jižní Ukrajině mají vážná omezení a nemusí být tak účinné, jak je ruské zdroje dříve prezentovaly.

Jeden z nich tvrdil, že příslušníci ruských mobilizovaných jednotek působící v Záporožské oblasti jsou na frontových liniích od října 2022 bez jakékoliv rotace. Není totiž k dispozici personál, který by již značně vyčerpané jednotky mohl nahradit.

„Neschopnost provádět jakékoliv rotace bude mít pravděpodobně za následek rychlejší tempo degradace ruských formací bránících se ukrajinským protiútokům na jižní Ukrajině,“ hodnotí ISW.

Záporožská elektrárna

Ukrajinští a ruští představitelé 6. července do značné míry zmírnili rétoriku ohledně Záporožské jaderné elektrárny (ZNPP). Šéf ukrajinské Hlavní vojenské rozvědky (GUR) Kyrylo Budanov ve čtvrtek prohlásil, že nebezpečí člověkem způsobené katastrofy v ZNPP „postupně klesá“.

První zástupce náčelníka generálního štábu ruské prezidentské administrativy Sergej Kirijenko a vedoucí okupační správy Záporožské oblasti Jevgenij Balickij poznamenal, že elektrárna nadále pod ruskou správou „normálně funguje“.

Tím podle ISW bagatelizovali předchozí ruská tvrzení, že ukrajinské akce bezprostředně ohrožují bezpečnost ZNPP.

ISW nadále soudí, že ruská rétorika, která z chystané sabotáže elektrárny obviňuje Kyjev, má za cíl odradit Západ od podpory Ukrajiny. A má dále odradit ukrajinské síly od vedení protiofenzivních operací v okupované Záporožské oblasti.

Aktuálně o Záporožské elektrárně

Státní jaderná společnost Enerhoatom v prohlášení uvedla, že Rusové z okupované elektrárny stáhli experty a na jejich místa dosazují personál s minimální praxí. Riziko zničení elektrárny nicméně podle rozvědky pokleslo.

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že Rusko za uplynulý den přišlo o dalších pět stovek vojáků a celkově o téměř 233 tisíc mužů od vypuknutí války loni v únoru.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Doporučované